Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 19 nov 2023

Modern skandinavisk villastil – omfamnad och älskad

Den moderna, aningen futuristiska, villastilen med tydlig skandinavisk inspiration står sig stark. Villanytt tittar på karaktärsdragen, fördelarna och möjligheterna tillsammans med arkitekten Henrik Schulz, som ligger bakom flera av de framträdande exemplen.

Vilka är egentligen stilens kännetecken? På Henrik Schulz arkitektstudio får vi svar, med början inifrån:

-När man kliver in så bjuds ögat på långa siktlinjer så att man kan överblicka nästan hela hemmet. Få stängda rum, återvändsgränder och väggar gör att man kan röra sig överallt. Stilen är linjär, utan skulpturala krusiduller. I stället låtar man materialen få tala. Exempelvis trä med synlig ådring som inte täckmålas, men möjligen oljas eller laseras. Stora fönster och ibland helglasade väggpartier som suddar ut gränsen mellan inne och ute. Glas utan stolpar och spröjs så att vyn förblir obruten, berättar Henrik.

För att få optimal harmoni ska inredningen följa samma filosofi.

-Ja, köket ska befästa husets, arkitektens och ägarens avsikter. Hos Nordiska kök kan man se flera utmärkta exempel med minimalistiska, släta och öppna ytor som vågar lita på materialens uttryck. Eftersom de platsbyggs så får man maximal funktion och samhörighet med den moderna skandinaviskt inspirerade villastilen.

På bilderna syns köket i Villa Clara, i Hovås, som Henrik tog fram tillsammans med Nordiska kök. Varm ek, Norrvange kalksten och eleganta detaljer ger köket ett ”skandinaviskt lugn”.

Typexemplet i SVT:s Husdrömmar

Henrik Schulz eget hus är ett typexempel, vars förverkligande följdes av SVT-programmet ”Husdrömmar”. Exteriört så kännetecknas den här arkitekturen av platta tak som ger maximalt utrymme inomhus, utan att kräva en högre bygghöjd för exempelvis sadeltak. De långa och nästan svävande takutsprången ger skyddade uteplatser runtom, både på markplan och de övre altanloften. Inifrån ger de utstickande taken upplevelsen av att rummet fortsätter genom fönstret.

-Intresset för den skandinaviska känslan är stor även internationellt. Vi har ritat hus för vitt skilda miljöer och omgivningar, exempelvis i Dubai och Marock, likaväl som mitt i skogen utanför Gislaved. Fördelarna och egenskaperna gör sig lika bra överallt, förklarar Henrik på Henrik Schulz Arkitektstudio.

Även om ”luftighet” och ”utrymme” är ord som ofta beskriver stilen, så berättar Henrik att arkitekturen medför fördelar även för små bostäder. Konceptet gör boytorna bättre nyttjade och tar mer vara på utemiljöns värden.

Starkt värde i framtiden

Han är övertygad om att efterfrågan, marknadsvärdet och kärleken till dessa hus kommer att vara stark även i framtiden för dessa hus. Inte minst för det finns en hållbarhetstanke i konceptet. Dessutom kräver materialen ytterst lite underhåll och de stora fönstren har blivit energieffektiva.

-Även om många upplever stilen som exklusiv, så är byggkostnaderna inte dyrare för den här stilen, än för andra mer traditionella villor. Och jag kan ju själv vittna om att vi har mycket låga energikostnader.

Som arkitekt har Henrik Schulz blivit starkt förknippad med stilen.

-Design är starkt präglat av sin upphovsman så man bör veta att det inte blir riktigt samma om man ber någon annan rita ett liknande hus.

Text: Tom Swales

Annons