Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil | Resmål 2 dec 2023

Modern mötesplats i harmoni med naturen

På Sånga doftar hotellet av varm sommar, årstidernas skördar och ett modernt lantliv. En sinnesvärld som tar dig ut till naturen och djuren, bara 30 minuter från Stockholms citypuls.

På Färingsö, en halvtimmes resa från Stockholm, ligger Sånga, en plats sprungen ur kärleken till det moderna lantlivet. Med omsorg om skogen, vattnet, djuren och naturen vill man bjuda in till en avkopplande och genuin weekendupplevelse där detaljerna och upplevelsen är de saker som följer med hem till vardagen.

– Att komma hit är lite ”city escape”. Man kommer bort från bruset och är nära naturen, men har trots det alla bekvämligheter. En skön känsla, säger Calle Glaumann, vd på Sånga.

Han berättar vidare att de har valt att avgränsa området kring Sånga med ståtliga portaler för att markera förflyttningen från stad till lantliv.

– Väl inne på hotellet sker förflyttningen mellan John Bauer-miljö, trädgårdslounge och en italiensk piazza. Allt för att attrahera alla sinnen.

Höga och äkta smaker

För upplevelsen av det moderna lantlivet är smak och dryck en viktig pusselbit. Sånga har sitt fokus på närodlat och närbetat och odlar en stor del av grönsakerna själva. Skafferierna är fyllda med mat som har saftats, syltats och picklats och det är Bondepraktikan som inspirerar. Köket jobbar även med menyer relaterade till de svenska årstiderna, men med influenser från hela världen. Inspiration hittas också i Sångas bibliotek med 5000 kokböcker.

– Här går kossorna runt in på knuten och vi försöker vara praktiskt cirkulära, det är en del av lantlivet, genom att producera och förädla på plats. Hållbarhet måste vara mer än ett certifikat på dörren! Men det går inte att odla till alla gäster, så vi fokuserar på detaljer och vad årstiden erbjuder. Just nu ger våra fyrtio äppelträd en stor mängd must.

Utsuddad gräns mellan ute och inne

Sångas weekendgäster får också uppleva hur interiören och sovrummen är inspirerade av skogen, jorden, vattnet och djuren. Brunskalor och vetefält, trädgård och vatten är olika teman som suddar ut känslan mellan ute och inne.

– Vi har klätt Sånga i en naturlig skrud där det finns plats för samvaro och riktiga samtal, platser där våra gäster naturligt vill hänga. Vart man än kommer på Sånga är det samma känsla, säger Calle Glaumann.

Även loungen har kopplingar tillbaka till naturen med konstgjorda träd och en harmonisk färgsättning med textilgolv i dova toner. Här silas ljuset genom trädens grenar och väggar klädda i mossa dämpar både tempo och ljud.

– Vi har våra fem sinnen och vi frågar oss, hur känns det, hur smakar det, hur luktar det? Vi doftsätter med varm sommar och en musiksättning som harmonierar. Vi har till och med en flygel klädd i koskinn. Jag tror att de flesta mår bra i naturen.

Till sist, vad vill du att era gäster ska ta med sig hem efter en helg hos er?

– Får jag önska något så är det småupplevelser som detaljerna i maten eller dofterna av sommar. En värld av små, små upplevelser som sitter kvar länge, avslutar Calle Glaumann.

Text: Eva Rydinger

Annons