Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt

Möblera med eld

När Sören Sjölander flyttade från hus till lägenhet och ville installera kamin stötte han på patrull. Det var krångligt att installera och skulle bli en dyr historia. Eftersom han är professor på Chalmers tänkte han att det måste finnas något annat sätt för den som bor i lägenhet att njuta av en riktig brasa. Han hade rätt. Efter gedigen forskning tog han, tillsammans med två av sina ingenjörsstudenter samt designern Markus Grip, fram en kostnadseffektiv, miljövänlig och skorstensfri kamin.

– Vi vill utmana och leka med folks uppfattningar om vad en brasa och eld kan vara, säger Robert Ban, vd på Vauni.

Vaunis kaminer brinner med riktig eld på miljövänligt spisbränsle med egen tillverkning från befintlig biomassa. Elden avger inga giftiga avgaser som vedeldning kan göra, tvärtom.

– Den avger en liten mängd koldioxid och vattenånga så det är som att ha en extra person hemma. Dessutom producerar den 2-3 kilowatt värme, vilket räknas som trivselvärme och är ungefär hälften av det som en vedeldad kamin ger. Enligt vår erfarenhet är det den typen av värme som kunder idag efterfrågar.

Vaunis kaminer är flexibla och går att flytta runt och placera om, det kan vara en kamin men också en inredningsdetalj. Du kan inreda med eld på ett sätt som annars inte är möjligt.

– Designen är unik och de är vackra även när de är släckta. Man kan ha den var som helst i hemmet, i badrummet till exempel. Och våra portabla modeller går att flytta runt och ta med sig till uterummet eller bära ut, så länge det inte regnar. Alla fristående modeller är portabla och väggmodellerna är enkla att sätta upp.

– De går att sätta på vilken vägg som helst, upphängningen funkar som för en vanlig platt-tv. Väggen behöver inte skyddas eftersom kaminen är formgiven så att all värme går ut i rummet.

Vauni är ett svenskt företag med svensk tillverkning.

– Eftersom produkten är ett resultat av forskning har vi jobbat mycket med att elden ska brinna länge och att lågan ska vara så effektfull som möjligt. Och just det får vi hela tiden väldigt mycket beröm för från våra kunder. Vauni tillverkar sina produkter i Småland och säljer dem i Norden, inom EU och man håller som bäst på att etablera sig i Australien och Nya Zeeland.

Annons