Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 21 nov 2023

Möbler i epoxy rena konstverk

Möbler kan vara på gränslandet till konstverk. Villanytt träffade Stefan Ryderman och Patrik Ryderman som kan berätta om epoxy, ett spännande materialval när det kommer till designmöbler som tar för sig och blir ett signum i rummet.

Konst eller möbel – valet ligger i betraktarens öga. Men en sak är säker, en möbel tillverkad av epoxy, i kombination med ett åldrat träslag som valnöt eller olivträ, skapar ett spännande och intressant blickfång i hemmet.

– Våra besökare som kommer till Epoxy Furniture Art och vår verkstad fängslas av att våra möbler är lika mycket konst, menar Stefan.

Många får en aha-upplevelse, när de ser våra möbler. Du kan aldrig göra ett bord likt ett annat – varje möbel är ett litet verk i sig, säger Patrik.

Trä väljs med omsorg

Så vad är viktigt vid val av träslag? Stefan menar att det som gör möblerna spännande är kontrasterna. Han nämner soffbordet med olivträ där träet kommer från utvalda stammar med en struktur tack vare åldrandet. Träets ljusa färg kombineras med en svart epoxy.

– Det finns mycket vackra träslag i världen, även åldrad valnöt har spännande struktur. Om jag jobbar med vit epoxy väljer jag gärna ett mörkare träslag – och vice versa. Jag vill att de ska lysa tillsammans. Miljötänk efterfrågas också idag, därför är certifierat virke efterfrågat.

Processen mot en möbel

Soffbord, skänkar, matbord och väggkonst – möjligheterna är oändliga. Och även om Stefan och Patrik har en idé från start är det inte alltid att det motsvarar resultatet.

– Det går inte att jobba med materialet utan att förundras. Man vet inte fullt ut hur det kommer se ut till slut, naturen har ett finger med i spelet. Viskositet, densitet och temperatur är alla parametrar som avgör slutresultatet. Den termiska reaktionen är också avgörande.

Rätt behandling av epoxy

Vi frågar Stefan vad man ska ha koll på om man vill inreda med en möbel i epoxy. Han berättar att när det kommer till bord är det viktigt att det finns stabila bordsben som stödjer upp skivan ordentligt som är ganska tung. Han fortsätter:

Se också till att hela möbeln är behandlad i en vakuumkammare under härdningen. Om träet kommer upp i dager, får du sprickor och vätska kan rinna ner, men med vakuummetoden skapas en homogen produkt med en tät yta. Luften dras ur alla sprickor och kaviteter, samt drar också ur luftbubblorna ur själva epoxyn. Det är så vi jobbar, säger Stefan.

– Det är ett oerhört tätt material och det blir inga fläckar om du spiller. Och blir det en repa går det att slipa om möbeln. Möblerna tål också att stå utomhus. Men se till att produkten har UV-skydd så att den skyddas mot solen, säger Patrik.

Kan du tipsa Villanytts läsare om var de kan inspireras och hitta era möbler?

Våra Instagram-konton @epoxyartfurniture och @rydermandesign är alltid öppna. Och så finns vi på Facebook. För den som vill se hur vi jobbar ligger vår produktionsanläggning i Landvetter. Det finns en charm i att kunder kommer hit och ser hur det går till, men när vi gjuter måste vi stänga och gå in i processen, skrattar Stefan.

Text: Eva Rydinger

Annons