Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Livsstil 3 jun 2022

Mobil musik – ett ljus att samlas kring

Musiken och ljuset är för många de viktigaste kryddorna, när vi njuter av sommaren på balkongen, terrassen, stranden eller campingen. Villanytt spanar här in den nya bärbara högtalaren, Light, från Transparent som enat både ljud- och ljusupplevelsen. Att designen påminner om en klassisk oljelykta, gör att vi intuitivt plockar upp den och ställer den intill oss, där vi upptäcker flera unika egenskaper.

Många läsare känner till det svenska märket Transparent, vars signum är genomskinliga högtalare av härdat glas och premiumkomponenter som kan uppgraderas. Den nya ”ljudlyktan” har, liksom sina syskon, utvecklats utifrån unika tankar om hur och var vi vill uppleva musik och poddar. På samma sätt är också Light Speaker modulär, det vill säga att delarna är enkelt utbytbara med tanken om att produkter ska hålla för evigt. Att ljudet, trots det lilla formatet, imponerar framgår av många användares kommentarer och recensioner. Man har faktiskt lyckats få in en 2,5-tums fullrange-driver, samt passiv kylare och subwoofer. Villanytt gillar särskilt att även ljuset har tagits på allvar här. Skenet går att tona, från en svagt glödfärgad nyans som rör sig i takt med musiken, och som man gärna samlas runt i sommarkvällen, likt en lägereld. I sådana ögonblick uppskattas att ljudet är riktat i 360 grader. När ljuset vrids upp på max, så funkar det utmärkt för att orientera sig ned till stranden, eller ge läsbelysning i skymningen.

Ersättningsbara delar

Light Speakers batteri laddas upp via USB-anslutning, och enligt informationen så räcker det för upp till tio timmars användande. Vi behöver väl inte påpeka att batteritiden påverkas om ljud och ljus ställs konstant på maxnivå. Musiken spelas via Bluetooth från exempelvis mobilen, men kan också anslutas med kabel. Och visst häpnar man när man får ett medföljande verktyg, för att skruva isär en audioprodukts delar och komponenter. Det gjorde oss så nyfikna att vi ringde upp Magnus Wiberg, som är en av medgrundarna till det tio år gamla konceptet, Transparent.

-Ja, alla högtalarmodellerna kan skruvas isär så man kan byta komponenter. Kanske vill man uppgradera bluetooth-enheten till nya kommande generationer, eller byta batteriet efter många års användande? Kanske har man råkat skada ett reglage, eller en del av höljet? Till skillnad från andra teknikprodukter så ska de här kunna användas livet ut. Varken vi, eller våra kunder världen över, vill medverka till de enorma mängder varor som dagligen slängs på tippen, bara för att en detalj har gått sönder.

Transparens på många sätt

Villanytt kan inte låta bli att fråga om varför de valt att bygga sina högtalare av härdat glas. Magnus förklarar:

-Av flera skäl. Genomskinligheten gör att de smälter in i alla interiörer, både nu och i framtiden. Vi vill inte heller dölja för köparna vilka komponenter de har. Och det kraftiga glaset är dessutom en förutsättning för vårt karaktäristiskt autentiska ljud.

Text: Tom Swales

Annons