Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 15 mar 2024

Mikrogrönsaker ett koncentrat av nyttigheter

Näringsriktigt, nyttigt och enkelt. Så kan man sammanfatta superkraften i groddar och skott.  Så vilken är hemligheten? Lovisa Gibrand på Munkagrodden berättar gärna för Villanytts läsare om mikrogrönsakers unika förmågor.

Groddar och skott är riktig supermat med sin höga koncentration av näring. Så vad är skillnaden på groddar och skott?

– Grodden är ett frö som börjat gro. När fröet får vatten öppnas det upp och grodden kan skördas redan efter 3–6 dagar. Vattnet väcker enzymerna till liv och i den lilla svansen finns massor av näring som vitaminer och mineraler. Skott är groddar som fått chans att rota sig fast och växer i 1–2 veckor.

Fullmatade med nyttigheter

Lovisa Gibrand berättar att näringen är inkapslad i fröna och när de växer är det lättare för kroppen att ta upp. Men ju mer de växer desto mer spär man ut näringen.

– Alfagroddar och böngroddar innehåller massor av mineraler och C- och B-vitamin. Och en broccoligrodd innehåller till exempel 50 gånger högre av antioxidanten sulforafan än en färdig broccoli. Och då är även färdiga broccolin en supernyttig grönsak med massor av vitaminer, fibrer och mineraler. Jag tycker att vi äter lite groddar och skott!

Smaksättare med olika groddar

De groddar som är populärast är alfalfagroddar och böngroddar som kommer från mungbönan som har blivit en stor favorit i matlagningen. Men inte alla vet att det finns ett tiotal andra som till exempel purjolöks-, rädis-, rödbets- och vitlöksgroddar. När det kommer till skott är det ärt- och solrosskott som är populärast.

– Det är jättestor smakskillnad mellan olika groddar. Rädisgroddar har så klart en smak av rädisa, rödbetsgroddar är knallröda och lite jordiga i tonen. Men alla är enkla att använda, det är bara att strössla på maten, mackan eller salladen. Prova gärna att ersätta den vanliga löken med purjolöksgroddar eller vitlöksgroddar.

Neutrala groddar för smoothien

Men groddar som är mindre smakfulla och neutrala har också sin särskilda plats i köket. Alfalfagroddar är så neutrala så att smoothien gärna kan tillsättas med detta näringstillskott.

– Broccoligrodden är superbra ur träningssynpunkt. Den kan också drickas i juiceform. Eller släng på lite groddar på ost- eller kesomackan, det är jättegott. Att steka solrosskott med lite smör och salt är också ett enkelt sätt att få i sig näring.

Så vad trendar nu?

– Vi ser inga särskilda trender kring groddar men dock ser vi att den totala efterfrågan ökar på dessa ekologiska och kravmärkta grönsaker. Alla är mer hälso- och miljömedvetna och uppskattar att det är en svenskodlad grönsak som också kan odlas året om. Ja, det är en trend att äta supernyttiga groddar generellt nu, avslutar Lovisa Gibrand.

Text: Eva Rydinger

Annons