Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 21 okt 2022

Microcement älskat för både stil och funktion

Allt fler villaägare väljer den populära microcementen som ytskikt på exempelvis väggar och golv. De senaste åren har mängder av färgnyanser, nya användningsområden och stilar utvecklats. Villanytt frågar en av de skickligare hantverkarna inom tekniken, Andreas Gustavsson på Betongart i Göteborg, vilka möjligheter som microcement erbjuder. Han förklarar även de funktionella, trygga och praktiska egenskaperna med materialet.

Förutom den moderna look som microcementen ger, så berättar Andreas att det också finns ekonomiska fördelar:

-Många som beslutat att renovera sina badrum och kök, vill numera att vi cementerar över de tidigare kaklade ytorna. Då får de en tålig yta helt utan fogar, som är lätt att hålla ren, känns elegant och kan väljas i olika färgnyanser och grader av glans. Att lägga microcement över blir betydligt billigare än att riva ner kaklet och sätta nytt. Särskilt i våtrum där ny kakling skulle kräva att man även säkrar bakomliggande skivmaterial och fuktspärrar på nytt.

Så länge en gammal kakelsättningen kan bedömas ha en pålitlig fuktspärr bakom, så kan man alltså täcka kaklingen med en ny och fräsch yta av microcement. Gips är också ett fungerande underlag, medan olämpliga underlag är exempelvis kakelgolv med golvbrunn av gjutjärn, samt väggar med våtrumstapeter.

Kräver erfarna händer

Andreas visar oss inspirerande exempel från uppdrag där han lagt microcement på golv, köksöar och stänkytor. Det ger interiören ett robust, luxuöst och nästan gjutet intryck som dessutom är funktionellt. Men, det är ett hantverk som kräver skicklighet erfarenhet och utbildning, för allt utförs för hand.

-Om man, som villaägare, är sugen på microcementering så bör man verkligen välja en entreprenör som har dokumenterad kunskap. Fråga gärna vilka material och varumärken de avser att använda, så kan du kolla upp om det är proffsgrejer på rätt branschnivå. Olika material har olika egenskaper och hantverkaren bör ha gått tillverkarens utbildning, för att använda materialen korrekt. Om de föreslår vanliga konsumentprodukter, från varuhus eller färgbutiker, så skulle jag definitivt välja en annan entreprenör.

Be gärna om referenser som är ett par år gamla, som bevis för att hantverkaren har erfarenhet. Som kund är det viktigt att utföraren kan bedöma underlaget, möjliga påfrestningar och fuktpåverkan. Samt att resultatet får den finish som du önskar, som dessutom ska hålla länge.

Färg och glans påverkar upplevelsen

Microcementen kan både färgas och ges matt eller blank yta. Andreas berättar:

-Jag låter kunden välja färgnyanser ur färgkartorna, och bistår gärna med smakråd om de vill. Jag har ju sett så många färdiga resultat, och vet oftast vilken känsla som blir resultatet av ett visst val.

Ytan goda beständighet mot smuts åstadkoms genom att cementen mättas med en skyddande impregnering. Därefter läggs ett tvåkomponentslack ovanpå, vilket ger en mycket stark och tålig yta med lång hållbarhet.

Text: Tom Swales

Annons