Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 22 dec 2023

Mer av dig och mindre av annat

Trivs du inte riktigt därhemma? Är du trött på din inredning trots att du försökt förnya och haka på de senaste trenderna? Inredningsarkitekten Josefin Beckman ger några enkla tips på hur du hittar dig själv i ditt hem och trivs bättre.

Att bli hemmablind är mänskligt. Att samla på sig en massa grejor efter hand är naturligt. Säg att du har bott i samma hem i fem tio år eller mer. Kanske hade du en tanke från början om hur du ville ha din inredning. Kanske har du köpt lite nya grejor då och då för att förändra. Men nu, nu känns det inte riktigt bra längre. Vad göra?

Plocka bort och lyft fram

– Istället för att jaga de senaste inredningstrenderna eller titta på hur grannen har det, så föreslår jag att du gör ett omtag på ditt hem, eller på ett rum. Stanna upp och känn efter: Varför trivs jag inte här? Svaret är ofta att du har för mycket saker, saker som inte ger dig något längre och som stör harmonin och helheten, säger inredningsarkitekten Josefin Beckman.

I sitt företag AN-NA Design & Interior Architecture ger hon företag och privatpersoner råd och hjälp kring bland annat förnyelse av inredningen.

– Jag försöker hjälpa människor att skapa SITT hem, ibland med små medel, ibland med större förändringar. Utgångspunkten är att det bli mer av dig och mindre av annat.

Josefin har ett första handfast tips: Välj ut det du verkligen gillar.

– Ta undan allt du har i ett rum och börja om från början. Sätt in det du verkligen tycker om, sak för sak. Fyll inte ut med saker bara för att du har dem, utan skala av. Låt föremålen som verkligen betyder något för dig få mer plats, och utgå ifrån dem när du eventuellt kompletterar och förnyar. Ta bort saker som inte säger dig något längre. Istället för att köpa nytt, prova att byta plats på saker mellan olika rum, hitta nya kombinationer.

Inte bara lugn och harmoni

Även placeringen av möbler är lätt att bli hemmablind inför – men också lätt att ändra på.

– Kanske sitter ni aldrig i den där soffgruppen, matgruppen eller läsfåtöljen för att den är står på ett sätt som du egentligen inte tycker om? Prova att vrida hela möbelgruppen ett kvarts varv, flytta ut soffan en bit från väggen. Plötsligt händer något!

Lugn och harmoni är viktigt i ett hem. Men, tillägger Josefin Beckman, det är inte allt.

– Ett hem ska också ge dig glädje och livslust, lust att sätta på musik och dansa! Så, välj inte automatiskt en beige vägg eller ljusgrå soffa bara för att det är trendigt och enkelt. Tänk på färger och miljöer du verkligen gillar och tycker är spännande. Kanske en soffa i favoritfärgen eller en jättestor tavla med guldram?

Text: Tobias Christoffersson

Annons