Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 17 aug 2023

Medelhavskänsla i Höganäs

Intresset för keramik och drejning har ökat stort de senaste åren. Det märks inte minst i Nickos Lemonis drejverkstad mitt i Sveriges keramikcentrum Höganäs.

Med charmiga gårdsbutiker, spektakulär natur och framför allt som den svenska keramikens vagga har skånska Höganäs länge varit ett populärt resmål. Och det verkar inte mattas av, snarare tvärtom.

 – Jag har varit här sedan 2010, och det kommer mer och mer folk varje år till min ateljé och butik!

Nickos Lemonis kommer ursprungligen från Grekland, där han lärde sig hantverket att arbeta med lera och skapa vackra bruksföremål i poröst lergods. Väl i Sverige utvecklade han sitt arbete och gick över till att arbeta enbart med det hårdare stengodset som är vanligast här.

Nickos drejar framför allt brukskeramik i sin verkstad. Staplat på bord och hyllor står vackra muggar, skålar, blomkrukor och fat. De kommer i både mönstrad medelhavsstil liksom i mer stilrena, skandinaviska former. Några har mönstrade utsidor, andra är släta och naturfärgade men med överraskande starka färger inuti. Butiken och studion ligger mitt i Höganäs, mittemot brandstationen. Här har Nicko hållit till i över ett decennium och hit kommer både lokalbor och turister från hela världen.

– Förutom muggarna – som nog är mina mest efterfrågade föremål – så är också handfaten väldigt uppskattade. De runda, skålformade handfaten görs i hållbart stengods och varje handfat skiljer sig något från de övriga i form och färg.

Krukkurser lockar

Det är också populärt att gå på kurs och prova på att dreja hos Nickos.

– I början hade jag mest barn som kom hit, men efter ett tag förstod jag att även de vuxna var sugna på att dreja. Så då började jag att öppna upp för möhippor och andra events. Så är man till exempel ett företag som vill göra en kul grej tillsammans så går det bra att boka en eftermiddag eller kväll här i verkstan!

Varför tror du intresset för keramik har ökat de senaste åren?

– Jag tror att den växande fascinationen för keramik kommer från det faktum att de flesta av oss har så abstrakta jobb i dag. I slutet av en arbetsdag syns det inte vad man har gjort, för det man har producerat är en massa mejl och möten.

Medelhavskonst i södra Sverige

Nickos har ytterligare en verksamhet i butiken. Han importerar och säljer stora lergodskrukor från Grekland.

– Det är sådana jag själv brukade tillverka när jag bodde där.

Krukorna kommer i olika storlekar, från drygt 30 cm upp till en meter höga, och några av dem är baserade på hans egen design. Så här stora lergodskrukor är relativt komplicerade att göra, berättar Nickos. Dels krävs det många personer för att dreja själva krukan och utöver det behöver man också en väldigt stor ugn. Han berättar också att de använder också en speciell lera från Kreta som ger ett frostsäkert lergods.

– De går alltså att ha ute året om utan att de spricker, även under de kalla vintrarna i Sverige. 

Nickos levererar de grekiska lergodsurnorna till butiker över hela Sverige. De går till exempel att hitta hos Karl Fredrik på Österlen, hos keramikverkstaden Lotta & Mary i Färjestaden på Öland och i Skånes största trädgårdsbutik Flyinge Plantshop. Och de går givetvis också att köpa direkt hos Nickos i drejverkstan. De stora krukorna står utanför butiken, där de gör sig extra bra i sin rätta miljö. Sommartid blomstrar det i och runt krukorna på uteplatsen.

– Att ha det vackert runtomkring mig med mycket natur gör att jag mår bra. Då får jag samma känsla som i min ungdoms Grekland!

Annons