Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS 22 dec 2021

Mattsvart och med naturen som inspirationskälla

 Allt fler svenska badrum inreds med matta ytor, naturmaterial och svarta accessoarer. Den mattsvarta trend som på senare tid vuxit sig allt starkare etablerar sig nu som en inredningsstil. Det här är något man har märkt av på StudioNord och enligt Roderick Skinner har det mattsvarta kommit för att stanna.  

Den som velat röra sig bort från den förkromade standarden i badrummet har kanske valt armaturer i mässing, guld, koppar eller brons, ibland med en borstad yta. Melerad marmor på väggar och golv har ökat känslan av lyxhotell.

 – Men nu går nyanserna mer åt jordnära toner i beige, brunt och grått samt naturmaterial som trä och kalksten, säger Roderick. Matt och svart är hett!

Att blanda mjukt och hårt, svart och vitt bildar en vacker kontrast som både matchar och lyfter fram andra färger och material. Mot ett matt vitt badkar blir en mattsvart blandare en elegant detalj som sticker ut. Samtidigt känns stilen tidlös.

Badrumsrenovering kräver många beslut

Av naturliga skäl finns det ett strikt regelverk kring våtutrymmen och svenska badrum har lång livslängd. Att renovera badrummet är en stor investering som kräver en del svåra beslut. För många villaägare kan det ta ett par år att gå från tanke till handling.

– Jämfört med andra europeiska länder där reglerna inte är så strikta betalar vi svenskar nästan dubbelt så mycket för att renovera ett badrum så det är fullt förståeligt att man vill att det ska hålla i 20–30 år, säger Roderick.

Samtidigt är badrummet ett av de utrymmen där man verkligen kan sätta sig egen prägel på boendet. För att uppmuntra fler att våga göra de förändringar de drömmer om har Roderick och hans kollegor samlat sina bästa tips i en  renoveringsguide:

  1. Börja med att fundera över vilka funktioner du vill ha i badrummet. Gör en lista över allt från ytskikt och golvbrunn till handfat, toalett, badkar/dusch samt tvättmaskin och förvaring så att inget glöms bort och det viktigaste verkligen får plats.
  2. Om det är möjligt att ändra planlösningen, utgå från vad som är praktiskt genomförbart och diskutera med hantverkaren så att el och vatten verkligen går att flytta så som du har tänkt.
  3. Ta reda på måtten för de alla funktioner du vill ha och gör en skiss över badrummet i skala 1:20. Det hjälper dig att fundera över hur badrummet ska användas och planera placering.

Torkade handdukar bra för miljön

Det finns mycket att tänka på och på frågan om klassiska misstag nämner Roderick vikten av att förbereda installationer så att man får till lösningar där ledningar och rör kan döljas i väggarna. Det här hänger ihop med de tre grundläggande råden om planering. Att i efterhand inse att man inte har tänkt på hur elen ska dras fram till handdukstorken är ett kostsamt men inte ovanligt misstag.

Och när det gäller handdukstorkar berättar han:

– Den cirkulerande uppvärmda luften torkar inte bara handduken utan avlägsnar även fukt i badrummet. Är det trångt med förvaringsutrymmen är en handdukstork ett dekorativt sätt att organisera sina handdukar. Torkade handdukar håller sig fräscha längre och behöver inte tvättas lika ofta, vilket är bra för miljön.

Annons