Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 16 okt 2023

Mattor – verk med stora möjligheter

Stora mattor är åter på väg att få en alltmer betydande roll i inredningen. Många längtar efter mattor med unik karaktär, färg, mod och konstnärliga värden. Fler inredningsintresserade vill använda mattor på kreativa och genomtänkta sätt. Maria Boström, designern och konstnären bakom Mbos Arts, märker tydligt ett ökat intresse för mattor med uttryck som närmar sig målningar.

På samma sätt som en målarduk, är även mattor bärare av mönster, färger och motiv.

  -Ja, och på samma sätt som en stor tavla så kan också mattan användas för att sätta känslor och stämningar i rummet. Förlagan till mönstren i mina knutna och tryckta mattor är alltid mina målade abstrakta tavlor. Och det härliga är att många inredningsintresserade ser de stora möjligheterna att ge rummet eller lokalen en ny karaktär, med mattorna. En stor och hög vägg är ju en fantastisk plats för en matta, likt en enorm tavla. Genom att välja ett mönster med en önskad energi, så återspeglas det i rumsupplevelsen. Jag målar energiska, otämjda och kraftfulla tavlor – likaväl som lugna, fridfulla och harmoniska.

Egenskaper och funktioner

Förutom den estetiska upplevelsen så förklarar Maria även mattornas funktionella möjligheter.

  -Kvalitetsmattors ljudabsorberande egenskap gör ljudmiljön behagligare. Man kan också avdela rum genom att låta mattan hänga likt en mjuk vägg i rummet. Den kan även läggas för att antyda en riktning, leda fram intresset mot något. Eller helt avleda intresset från något.

När vi går på en skön matta så tar vi också in positiva intryck. I Maria Broströms mattor förmedlas den taktila känslan med hjälp av material, tjocklek och struktur. Hon berättar:

  -De mest exklusiva av mina mattor skapas i samarbete med Äng Studios, och knyts för hand i Nepal. Materialet är kashmir, silke och ylle vilket är ljuvligt att känna, gå, ligga eller sitta på. Delar av mönstret ligger i upphöjd relief så motivet är delvis kännbart. Känslan av en matta kan också ligga i etiska värden. I vårt fall att organisationen bakom tillverkningen bidrar till flickors ökade studiemöjligheter, och att mattorna färgas och tvättas utan kemikalier. De tryckta mattorna har kortare lugg, en mjuk känsla utan att vara stumma och de är mycket tåliga, även för grova arbetsskor.

Var öppen för olika placeringar

När Maria anlitas som inredningsstylist så använder hon gärna sina mattor, men hon understryker att det finns ingen generell regel för var eller hur en matta ska ligga:

  -Mattan är inte ensam utan samspelar ju med andra föremål och rummets format. Men ett råd är att mattan bör kontrastera mot golvet, så att den syns tydligt. Välj mönster utifrån vilken känsla som du vill ska prägla rummet. Var lika öppen för att lägga mattan helt fri, som att låta den utgå från en soffa, eller inrama ett matsalsmöblemang, eller låta den hänga.

Text: Tom Swales

Annons