Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 24 okt 2023

Måttbeställ trä till husbygget direkt från sågverket

Trä är en fantastisk produkt där inget behöver gå till spillo i sågningen. När det sågas till i ett miljömedvetet sågverk som tar hand om restprodukter såsom flis och bark, och råvaran kommer från ett hållbart skogsbruk så är det vinn-vinn. Villanytt har pratat med Max Nilsson på Sågen i Tåstarp, nordöst om Ängelholm, om sågning, träprodukter och miljö.

Trä som byggnadsmaterial är ett naturligt och samtidigt tidlöst val. Det blir knappast omodernt, ger en härlig känsla och variationen på träslag, sågning och behandling är nästintill oändlig. Och för Max är det viktigt att byggandet är hållbart i längden så på hans sågverk, som grundades redan år 1950, används enbart naturliga och giftfria produkter i processen.

– Vi gör vårt yttersta för att hålla nere vår miljöpåverkan. Till exempel väljer vi först och främst träråvaror från närliggande skogsägare och samarbeten med lokala partners. Djur och miljö är något som ligger oss varmt om hjärtat.

Specialsågverk

Sågverket fokuserar främst på träslagen ek, lärk, gran och furu och specialiserar sig på de produkter som bygghandeln normalt inte har i sortimentet.

– Vi sågar framförallt det som är utanför standard, som udda mått och träslag. Främst på beställning och därför är vi breda i vårt sortiment. Man kan säga att det är kundanpassade produkter och som exempel sågar vi mycket till arkitektritade hus.

Populära produkter

På vår fråga om det finns några produkter som är särskilt populära så svarar Max att det finns några produkter som han tycker är särskilt värda att nämna.

– Lärkpanel i obehandlad lärk som vi sågar i önskad dimension och längd. Slipers i ek och lärk som fungerar utmärkt till stödmurar och gångar, för till exempel villor och skolor. Bjälkar i långa längder och där är den gamla stilen särskilt populär och med det menas att bjälkarna har så kallade vankanter. Alltså att den naturliga rundningen i träet, det som är direkt under barken, bevaras. Sist men inte minst kan jag nämna lärktrall där dimensionen 30×125 mm är en storsäljare, men självklart sågar vi andra mått på beställning.

Träets många möjligheter

Villanytt kan med ledning av Sågen i Tåstarps hemsida, och intervjun med Max, konstatera att trä går att använda till så mycket att bara fantasin sätter gränserna. Och som inspiration vill vi nämna avbarkat trä som exempelvis lekhinder för barn, vackra timmerbord, välkomstskyltar och anslagstavlor, täckbark och ekflis, som fungerar utmärkt till gångar och som dämpande fallskydd på lekplatser.

Text: Jimmy Karlsson

Annons