Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 20 apr 2024

Markiser: Guide för att välja rätt

När du ska välja markiser, som vertikal-, terrass- och fönstermarkiser samt zip-screens, är det viktigt att titta på dina specifika behov och husets förutsättningar. Carl på Ringheims Solskydd i Skene och Mölnlycke förklarar de olika modellernas främsta fördelar.

Terrassmarkis

-Att ha en terrassmarkis över altanen eller trädäcket ger uteplatsen en ökad flexibilitet och användbarhet. Möjligheten att välja mellan skugga, regnskydd och solskydd gör det möjligt att sitta ute i de flesta väder. Det gäller särskilt terrassmarkiser med så kallade flexi-armar som gör att man enkelt kan justera lutningen på markisen. Exempelvis för att anpassa markisen efter solens höjd, vid olika årstider. Vid ett oväntat skyfall kan man öka lutningen så att regnet rinner av effektivare. Då kan man lugnt sitta kvar och njuta utomhus, förklarar Carl på Ringheims Solskydd.

Zip-screen och vertikalmarkis

Zip-screens glider vertikalt ner längs fönsterkarmen och sluter tätt runt fönsteröppningen.

Vindar kan inte få grepp om väven, tack vare dragkedjan i spårprofilerna, gejdrarna, som går längs fönstren. Vertikalmarkiser fungerar på liknande sätt, den enda skillnaden är att den saknar dragkedjan i gejdrarna. Både zip-screens och vertikalmarkiser ger jättebra skydd mot insyn, värmeinstrålning och ger en modern touch för både villor och kontorsbyggnader. Man kan självklart välja olika typer av vävar, tillägger Carl.

Fönstermarkis

-Den klassiska fönstermarkisen är den vanligaste modellen på villor och har en rad fördelar som gjort den populär.Dess enkla mekanik gör den prisvärd, hållbar och lätt att underhålla. Man kan till och med byta ut väven själv om man är händig. Fönstermarkiserna går att få med motor eller med dragband, säger Carl.

Investera långsiktigt lönar sig

-När det gäller markiser är det viktigt att tänka på kvalitet och hållbarhet. Att undvika lågprismarkiser kan spara besvär i det långa loppet, då kvaliteten kan variera avsevärt. Våra markiser är testade av Rise och tål vårt krävande klimat, med en garanti på tre år och en genomsnittlig livslängd på 20 år. Att investera i högkvalitativa markiser är inte bara en investering för ditt hem utan även för miljön, understryker Carl på Ringheims Solskydd.

Text: Tom Swales

Annons