Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 30 nov 2016

Mari Jungstedt trivs bäst nära havet

Tidningen The Times har beskrivit Mari som ”One of Scandinavia’s best crime writers” och visst är hon en av Sveriges mest uppskattade deckarförfattare sedan debutboken Den du inte ser utgavs 2003. Maris populära deckare har sålts i 4 miljoner exemplar enbart i Sverige och hennes böcker utkommer i 23 länder. Inspirationen till sina böcker får hon från sin barndom samt vardagliga möten med människor och som hon själv säger genom att hon alltid har ”ett öra mot asfalten”.

Steget till författare på heltid var inte så långt för Mari. Många av oss kommer ihåg henne som journalist på Ekot och som nyhetsankare på SVT. – Just nu skriver jag på en ny deckare där handlingen utspelar sig på Gran Canaria, en uppföljare till En mörkare himmel som jag skrev tillsammans med Ruben Eliassen. Men denna gång skriver jag boken själv. Jag vill förändra miljön, så jag försöker turas om med att skriva om både Gotland och Kanarieöarna.

Borta bra, men hemma bäst

Mari och Ruben bodde en tid på Gran Canaria tillsammans, men de flyttade ganska snart hem till Sverige och till en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

– Jag träffade ju Ruben på Gran Canaria där han bodde vid den tiden. Eftersom mina barn var utflugna, så kändes det ganska naturligt att vi prövade att bo tillsammans just där. Men jag kände att jag ville vara närmare barnen, så då bestämde vi oss för att flytta hem till Sverige.

Idag tillbringar Mari sin tid mellan lägenheten och huset på idylliska Dalarö, i Stockholms skärgård.

– En dag tog vi en utflykt till Dalarö. Jag hade aldrig varit på Dalarö innan och blev helt betagen. Det var en strålande vacker septemberdag. Man riktigt såg hur solen flödade och glittrade över vattnet som låg alldeles stilla. Några båtar gled förbi. En säl tittade upp över den blanka vattenytan. Det gula huset med vita knutar var fantastiskt vackert med sina spröjsade fönster och den underbara utsikten över fjärden. Jag blev helt förtrollad och la ett bud på huset direkt. Det blev mitt största men bästa impulsköp! – Och jag ångrar mig verkligen inte. Huset ligger mitt i byn, nära till folklivet på ön och samtidigt har jag en underbar utsikt över Jungfru fjärden och mysingen och ser båtlivet. Dessutom ligger huset högt, så det får en slags privat karaktär trots det centrala läget.

Dalaröhuset är en gammal grosshandlarvilla med fem kakelugnar. Här finns ett lugn och en mycket harmonisk, positiv värme. Det är otroligt mysiga 200 kvm med en gäststuga på tomten. Inredningen har en vit och fräsch framtoning i alla rum, så man kan riktigt andas in den svenska sommaren eller vintern. Här är det vackert och stämningsfullt även när snön ligger tät.

– Jag och Ruben totalrenoverade huset och byggde om både kök och badrum. Men det gjordes mycket varsamt. Vi var väldigt noga med att behålla husets 1800-talscharm och karaktär som gammal grosshandlarvilla. Terrassen är nybyggd och verandan har vinterbonats.

Precis som i hennes Gotlandsdeckare som utspelar sig kring hav och skär, så kanske Mari alltid har haft en längtan till hav och klippor. I så fall har hon lyckats med att förverkliga sin dröm. Hon har köpt både båt och hunnit ta båtförarbevis.

– Jag har alltid velat köra båt och är väldigt nyfiken av mig, aldrig för ängslig för att ge mig in på obeprövad mark. Jag tycker att man måste vara modig nog att våga förnya och förändra i livet och inte rädd för att ta sig an nya saker.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Annons