Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 2 feb 2024

Mångfunktionell skaftdammsugare behöver inte kosta skjortan

Skaftdammsugarna blir alltmer populära. Vissa modeller kostar uppemot 14 000 kr, men kan en hälften så dyr kan vara lika bra och ha samma funktioner? Villanytt tar en titt på nyheten Dreame Z10 Station som nyligen lanserades hos flera svenska teknikkedjor. 

Dreame Z10 Station med automatisk tömningsstation släpptes i Sverige vid årsskiftet och har blivit något av en snackis i forum för hemteknik. Likt andra skaftdammsugare är den sladdlös, slanglös, batteridriven och laddbar. Och den kan alterneras från att vara en kort handdammsugare när man städar möbler, bänkar, bord eller bilens inredning – till att vara en lång dammsugare för golven. Men, det unika är att den kostar hälften så mycket som en premiummodell med samma funktioner, och att Dreame Z10 Station har fått toppbetyg av sajten Prisjakt. Vid första anblicken noterar vi den lyckade designen som gör att man gärna låter den stå framme och vara tillgänglig. Även färgen, greige, matchar många skandinaviska hems färgsättning. Det kanske mest intressanta är den bekväma och hygieniska tömningen. Dammet samlas i skaftdammsugaren lilla behållare, och när man ställer tillbaka dammsugaren i stationen så trycker man bara på en knapp – och då töms dammbehållaren ner i stationens 2,5 liters dammsugarpåse. Dammet är ständigt inkapslat – vilket inte bara är skönt för allergiker, utan smidigt för alla.

 Avslöjande ljus

En annan värdefull funktion på Dreame Z10 Station är belysningen vid munstycket. Den lyser inte bara upp under soffor och skåp, utan har en LED-belysning med särskilt bra förmåga att avslöja små dammpartiklar som annars är lätta att missa. På fyra timmars laddning kan batteriet, enligt uppgift, dammsuga en dryg timme och det är väl få bostäder som kräver mer.

 Effektiva borstar

Till skillnad från de flesta traditionella slangdammsugare så har Dreame Z10 Station en roterande borste i det största och näst största munstycket. Den ena är effektivast på släta och hårda golv, medan den andra är mer effektiv på mattor. Kombinationen av borstning och uppsugning har visat sig kunna rengöra ytor snabbare. I synnerhet på ytor där damm och hårstrån har en tendens att fasta lättare. I riktigt trånga och små utrymmen funkar de två minsta medföljande munstyckena fint.

När Villanytt läser konsumenters betyg och kommentarer så tycks många vara eniga om att den upplevs bekväm, lätt och välbalanserad under användning. Sammanfattningsvis så bedömer vi att priset och alla de sammanlagda egenskaperna gör Dreame Z10 Station till ett riktigt prisvärt paket.

Text: Tom Swales

Annons