Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 15 nov 2023

Många drömmar uppfylls med bra svetsning

Att kontakta en skicklig svetsare borde vara lika självklart för husägare, som att ringa efter rörmokare, snickare eller elektriker. I synnerhet om man har en designkunnig svetsare som inte bara kan reparera husets metalldelar utan även kan skapa eleganta trappräcken, unika möbler och vinhyllor. Vi ber William Stenfeldt, på Kungälv Svets, berätta vilka villabehov som bra svetsning kan fixa.

William, som både är designer och metallhantverkare, är upphovsman till många specialbyggda metalltrappor, entrétak, räcken, möbler och blomlådor.

– Ett hus består av så många metallkomponenter som kan behöva repareras. Konstruktioner som är specialbyggda, skräddarsydda, snygga eller kostsamma ska man självklart låta reparera. Men många har också egna visioner om nya, unika och personliga metallräcken, bord, konsoler, piedestaler eller spännande och stabila hyllor till vinkällaren. Stål och järn ger ju ett exklusivt intryck samtidigt som det är enormt starkt, berättar William.

Kan visa visionen i 3D

William och hans team på Kungälv Svets tipsar läsarna om att försöka hitta en svetsare som kan visa 3D-illustrationer av designförslagen.

– Om du, som kund, ska beställa en specialbyggd sak i en viss stil så blir det tryggare om man får se den innan tillverkningen startar. En platt skiss räcker inte alltid. Så, i många fall när vi ska göra avancerade föremål eller konstruktioner, så ritar jag en 3D-visualisering som beställaren kan betrakta från flera håll. Vi kan även simulera föremålets placering i ditt hem, på huset eller tomten så att du kan se förslaget på dess rätta plats, via din surfplatta eller mobiltelefon. Då har du en större chans att ta rätt beslut, ändra något eller få bekräftat att förslaget är perfekt.

 Anpassat för mått, funktion och smak

Eftersom ett hem har så många delar av metall så finns oändliga möjligheter att välja något mer karaktärsfullt, oväntat och personligt stylat.

-Ja, instämmer William. Exempelvis en speciell kåpa till köksfläkten, dekorativa stöldskyddsgaller till fönstren, grindar, lamparmaturer eller rumsavdelande skärmväggar. I metallkonstruktionen kan man lyfta in andra material som exempelvis glasskivor i räcken och skärmar.

Även designplåt finns i mängder av ytor, nyanser, strukturer och skimrande uttryck.

-Det unika gör verkligen hemmet och huset intressantare. Då har man också möjligheten att få perfekt anpassning efter sin egen smak, platsens speciella mått eller husets arkitektur, ålder och stil. Eller bagageutrymmets format, säger William och pekar på en skräddarsydd hundbur med pardörrar, som de byggt för en skåpbil.

Text: Tom Swales

Annons