Kultur | Livsstil 16 mar 2020

Målningar som visar mycket känslor

Hon mår jättebra av att måla och för henne blir konsten ett uttryckssätt för alla hennes känslor som bubblar inom henne och kommer till sin rätt i fantastiskt levande målningar. Henens verk innehåller massa energi och lycka och är som en hyllning till det underbara livet självt. Den begåvade konstnärinnan Lisa Brunelius har hela sitt vardagsrum som sin personliga ateljé, där hon samtidigt som hon målar kan umgås med sin familj, och vilket är något hon verkligen uppskattar. Men penseln i sin hand mår hon som allra bäst och tavlorna blir ofta till spontant, utan plan, utan bara skapas där och då till fantastiska konstverk.

 

Lisa bor med sin familj och man i Oxelösund, som ligger ungefär tio mil söder om Stockholm. Och hon har tyckt om att måla ända sedan barnsben och har en pappa som är målarmästare, och det var från honom som hon fick intresset från början. Hon vill gärna att hennes tavlor skall symbolisera glädje och visa på allt det roliga i livet, för det finns så mycket måsten i världen och ibland måste man bara släppa loss och ha roligt.

– Någonstans måste man bara hoppa av lite i ekorrhjulet och bara få finnas och vara en liten stund. Strunta i alla krav och att man måste se ut på ett visst sätt och vara på ett visst sätt. Försök glömma pressen utan lev! Mina akvareller har blivit lite så med den attityden, att var fanken, bara var dig själv liksom och lev livet, skrattar Lisa.

Hon målar naivistiskt och lekfullt med mycket människor som känns som collage men också fantastiskt vackra händer. Det finns så mycket historia i en hand, och Lisa tycker mycket om att måla dem och de kommer med inspiration från hennes familj men även från människor hon träffar. Det är också många som blir fascinerade av händerna, och när hon ställde ut på biblioteket i Oxelösund var det en flertal barn där, och de kunde sitta i timmar och studera händerna och analysera. Det är just den reaktionen Lisa eftersträvar, och hon tyckte att det var så roligt att barnen kom på massa historier.

 

MÅLNINGEN VÄXER FRAM SPONTANT

Hon brukar inte strukturera upp målningen, utan låter färgen flyta och komma fram efter emotioner. Eftersom hon även är en känslomänniska så kan hon verkligen få utlopp för hela sitt känsliga sinne i sina konstverk och där hon mår mycket bra av att måla.

– Det är ju så otroligt mycket glädje i konsten och jag känner att jag får be om ursäkt till kompisar, för att jag inte hör av mig, för jag är fast i måleriet. Det är som en drog och jag sitter bara och målar och målar för att jag tycker att det är så himla skönt och roligt. Mina barn är helt enkelt vana vid att mamma sitter och målar i vardagsrummet, det är så det ofta brukar vara, ler Lisa. Hon fortsätter:

Jag vill att mina tavlor skall berätta en historia och det tycker jag att mina händer och människor gör, som jag målar. Alla känslor ryms inom spektrumet av konst och man kan tolka det på olika sätt och det tycker jag är lite häftigt, avslutar Lisa.

Vill du se mer av Lisas konst hör av dig till henne, så kan hon arrangera en privat visning i sitt hem.

 

 

Instagram: Lisa Brunelius

Facebook: Konstnären Lisa

Tel: 0702-331367

Text: Linda Johansson

 

 

Annons