Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 15 feb 2020

Målningar med mycket färger och som man blir glad av

Det uppstår glädje i kroppen när man begrundar tavlorna som är målade av konstnärinnan Maria Arnesdotter Götell. Men det kan även bubbla upp frågor av existentiell art och om vår samtid och det är som att konsten sänder ut ett budskap-och det är precis det som hon vill. Hon älskar när det uppstår diskussioner kring hennes konst och ett flöde av tankar. Måleriet är hennes trogna intresse sedan flera år tillbaka och hon målar med mycket färg, precis så som hon uppfattar livet själv.  

Maria bor i Stockholm sedan 15 år tillbaka, i en vacker sekelskiftsvåning i Vasastan. Hon är från Örebro från början och det var också där hon gick i konstskola i två år, under tidigt 80-tal. Hon har alltid tyckt om att teckna ända sedan barnsben men i konstskolan fick hon kunskapen och tekniken vilket förstärkte hennes intresse för konsten. 

-Man kan vara autodidakt helt klart, men en skola lär ut teknik. Och man måste måla lite varje dag för att kunna utveckla sig. Det är ju den här kopplingen mellan hjärnan och handens intelligens, handen gör ju det som ögat ser eller hjärnan tänker, berättar Maria. 

Hon målar i olja, akvarell och en speciell collageteknik. Och jag fastnade direkt för en underbar tavla med en man och hans hund, som är framställd i starkt gult och orange bland annat. Maria berättar för mig att det är ett papperscollage, och bilden blev framsidan till en avhandling om demensforskning. 

-Demens handlar ju om att minnet sviktar. Man känner inte igen eller kommer ihåg människor, men djur känner man igen och kan skapa kontakt med. Och jag tyckte det var så fint att göra framsidan så, säger hon. 

Oljemålningar

Hon har även gjort en mäktig oljemålning med härliga färgkombinationer, med Eva och Adam i Edens lustgård och där Eva tar en bit av äpplet, vilket var kunskapens äpple. 

– Över hela världen är det så att flickor och kvinnor dominerar på högskolan och universiteten. Men de hade det ju förfärligt förr, ingen rösträtt och var obetydliga. Men idag har de en annan ställning, de har kunskap och en stark position i samhället. Det händer mycket bra när kvinnor tar plats, säger Maria. 

När hon målar är det som att hon kommer in i ett Flow och där tid och rum upphör. Hon får en väldig ro i kroppen, tankarna blir klara och ett välmående uppstår. Inspirationen kommer från människor hon möter och där hon vill spegla nutidens skeende. Som när hon exempelvis målar vackra fåglar i ett träd, eller två människor som kramar om ett träd. 

-Det är viktigt att bevara träden. När man tar bort dem blir det bara sterila städer kvar. Man skall tänka på miljön, vara rädda om träden, de ger oss bin, blommor och ren luft. Jag ser gärna mina målningar som ett inlägg i miljödebatten, avslutar hon. 

www.battrekonst.se/artist/maria-gotell/

Linda Johansson 

Annons