Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Bra kundservice Bra kundservice
Kultur 20 maj 2021

Målerier från ovan

Vid första ögonkastet är det många åskådare som uppfattar Amanda Egnells senaste motivserie som abstrakt. Men strax upptäcker de att målningarna är figurativa, och börjar se de bekanta landskapen från ett fågelperspektiv. Konstnären har inspirerats av satellitbilder och kartor, och tolkat dessa på ett färgstarkt och explosivt sätt. Villanytt får här ett snack med konstnären, som välkomnar till Galleri Egnell i Göteborg.

Hängda på väggen och betraktade på avstånd, så kan bilderna lika gärna avnjutas som nonfigurativ konst. Men på nära håll erbjuder de ett fönster ”från ovan”, som även är namnet på Amanda Egnells senaste kollektion.

–I många fall ger jag mig ut till platserna, som jag sett på Google Earth. Upplevelsen gör det lättare att fånga landskapets karaktär. Och, för att förstärka fågelperspektivet så kan man faktiskt hitta en fågel i nästan varje målning. Om man bara letar, ler Amanda.

Hon arbetar mycket med livfulla ytstrukturer, skapade med penslar, palettkniv, fingrar, strukturmedel, sand och andra material. Strukturen gör att även skuggor och ljus spelar med i bilden, samtidigt som de reflekteras i de guldmålade detaljerna.

–Ja, och det försöker jag fånga när vi fotograferar tavlorna, för litografitryckningen. De grafiska serierna ska ju återge känslan, oavsett vilket format som kunderna väljer.

Ateljé i galleriet

Inne i galleriet finns även Amanda Egnells ateljé, så det finns stor chans att nya världar målas när man tittar in.

–Varje bild startar såklart med en tanke. Men när jag väl börjar måla så grundar jag duken, ritar upp linjer och fält med kolkrita och antecknar vilka färgnyanser som olika partier ska ha. Jag arbetar alltså med en viss planering, men ger mig också friheten att bli spontan.

De många instagramföljarna på amandaegnell.art, bjuder på entusiastiska och berömmande kommentarer.

–Ja, och det är inte så viktigt om åskådare uppfattar den bakomliggande kartbilden. Varje bild är lika mycket en abstrakt avmålad känsla, som tillför något unikt och skönt i hemmet eller på kontoret.

När Villanytt frågar om öppettiderna, så tipsar hon besökare att meddela innan, om man vill vara säker.

–Eller så chansar man bara och knackar på, välkomnar Amanda.

Text: Tom Swales

Annons