Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 30 nov 2022

Måleri med feeling av pop-art och modefoto

Sugen på att krydda hemmet med nutida, sensuell och väldesignad bildkonst? Konstnären Malin Asks karaktäristiska måleri ligger stilmässigt nära pop- och modevärlden. Men där finns även en touch av romantik från serieteckningar och bokomslag. Villanytt frågar konstnären hur dessa spännande bildvärldar påverkar känslan i hemmet?

Många inredningsintresserade har valt att styla sina hem med tavlor från ateljén på norra sidan av Onsalahalvön. Malin Ask hör ofta att hennes bilder har tillfört stämningar som hopp, glädje, modernitet, skönhet och sexighet, i interiören.

-Ja, men känslan uppstår i kombinationen av färgerna, motivet, målarstilen och de minnen som betraktaren bär inom sig. Beroende på vilka referenser vi har så kan vi uppleva målningar olika.

Hennes bilder har ofta tydliga kontraster. Siluetter, konturlinjer och skuggor bildar de poserande modellerna, mot ljusa bakgrunder eller abstrakta färgkomposition. Även om de senaste bilderna har referenser till orienten, så har den största inspirationskällan varit ikoniska press- och modefoton av skådespelare, fotomodeller, film- och idrottsstjärnor. Och, genom Malin Asks personliga penselföring och färgval får bilderna en ny och fräsch tolkning, som gör sig både elegant och tufft i inredning.

-Jag vill gärna uppmuntra människor till att våga välja konst som är färgrik. Särskilt i minimalistisk och ljus inredning, så får man energi och glädje av tavlor med färg.

Inreda med original eller prints?                                           

Det finns en särskild lyxkänsla i att pryda hemmet eller kontoret med originalmålningar, jämfört med konsttryck. Det ligger oftast ett mer genomtänkt och personligt val bakom, och kopplingen till konstnären blir mycket nära. Vetskapen om att det är ett unikt verk, bjuder även besökare och gäster på en speciell upplevelse. Malin Ask tillägger:

– Fine art prints återger bilderna med mycket hög kvalitet. De är ju överkomligare i pris, och de är alltid numrerade och signerade av mig. Men, originalmålningarna ger ju upplevelse för fler sinnen. Man kan känna strukturen av penseldragen, duken eller akvarellpappret. Man kan känna doften av måleriet och materialet. Ljus beter sig också annorlunda på en målning, så att den blir mer levande.

Beställare vill ha Malins stil

Det är inte ovanligt att utställningsbesökare och följare på Instagram blir så förälskade i Malins stil, att de specialbeställer personliga verk.

– Då samtalar vi först om de har några önskemål om motiv och färger, eller om de vill att jag föreslår något. Om jag får se väggen, inredningen, rummet eller platsen där tavlan ska hänga så kan jag hämta inspiration därifrån. Samtalet och beställarens personlighet ger också ledtrådar. Men stilmässigt vet jag ju att de förväntar sig min stil. Det är ju därför de valt just mig att gestalta deras motiv, avslutar hon.

Text: Tom Swales

 

Annons