Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Målarexperten: Så målar du hus i fjällvärlden

Spelar klimatet någon roll när huset ska målas? En som vet är Lasse Svedberg på Svedbergs Måleri i Brunflo, en måleriexpert som har tagit hand om många av Härjedalens sportstugor. Här delar han med sig av goda råd till Villanytts fjällstugeägare.

Trähus och timmerhus i fjällvärlden kan på grund av klimatet inte målas med vilken färg som helst. Det menar Lasse Svedberg som med erfaren penselhand ger fjällstugor och timmerhus chansen till ett nytt liv:

– Här uppe blåser det mycket och vädret växlar. Då behövs en färgtyp som håller mot det mesta.

Täcklasyr står emot

Lasse Svedbergs förstahandsval när det kommer till färg är täcklasyren. Den har som det låter en täckande egenskap och är därför en bättre och mer hållbar färg som står emot vädrets växlingar.

– Jag använder mig nästan alltid av täcklasyr, den håller bäst både mot vind och kyla. Med täcklasyr, kan man måla ner till en temperatur på 7–8 grader, och andra färger är inte i närheten av detta. Men kolla på färgburkens produktinformation om du är osäker.

Våren idealisk tid för målning

För att få ett bra slutresultat krävs ett torrt och rengjort underlag. I fjällen får det inte heller vara frostnätter under processen, berättar Lasse.

– Idealiskt är att måla om tidigt på våren, då är det torr och fin luft. Men undvik och måla i direkta solljuset. Färgen får inte torka får fort, då blir det så kallat skinntorrt och blåsor kan uppstå, det är inte bra. Ett bra tips är att börja med att måla på skuggsidan och följa solen.

Färg på färg

Den som vill måla om sitt hus har lite att fundera på när det handlar om val av färgtyp. Lasse berättar att alla färger inte är kompatibla med varandra. Därför kan man inte stryka en tidigare målad yta med vilken färg som helst.

– Många bara tar vad man haver i förrådet, det blir aldrig bra utan kan bli jättetokigt. Hör med färghandeln, ta kontakt med proffsen. Det är många faktorer som spelar roll idag. Men en grundregel är att oljebaserade färger är kompatibla med andra färger som är oljebaserade.

En vanlig färgtyp för hus i fjällvärlden är tjärvitriol. Den är tålig och den grå färgtonen går också hand i hand med vad byggtraditionen säger. Vitriolen är en blandning av trätjära, balsamterpentin och grått färgpigment. Tjäran sugs in i träet efterhand och ger fasaden en skyddande och grå yta. Men om man ångrar sig, kan man måla med täcklasyr ovanpå vitriol?

– Ja, det går bra. Men vitriolen behöver gå ur träet, det behöver helst gå några år. Om huset har några år på nacken går det med fördel att måla med en alkydoljebaserad färg som grundfärg, för att sedan använda en annan färg. Det är när man målar utan grundfärg som problem kan uppstå, till exempel dålig vidhäftning på underlaget.

Så till slut, hur ofta måste man måla om ett hus?

– Den som tar hand om sitt hus kan räkna med en lång livslängd. Jag har sett hus som hållit i 15–20 år. Men du måste ge det underhåll. Folk tror att det är farligt med vatten, men tänk om fler tvättade av huset! Då räcker det med att gå över solsidan lite då och då, avslutar Lasse.

Text: Eva Rydinger

Annons