Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 2 nov 2022

Lyxa till din trappa med läder

En inredningsdetalj som inte många tänker på därhemma är ledstången till trappan. Att klä in ledstången i läder ger såväl en varm och lyxig känsla som ett estetiskt lyft. Sadelmakaren Fredrik Wåhlin berättar hur det går till.

Att använda läderdetaljer i inredningen har blivit allt populärare de senaste åren. Vi ser till exempel bordsdukningar med tabletter, löpare och servettringar i läder, ved- och tidningskorgar och olika former av sittdynor.

– Läder är ju ett fantastiskt material. Det är ett naturligt, det lever och andas och tillför en känsla av värme och mjukhet till ett rum och ett hem, säger Fredrik Wåhlin, sadelmakare i Uppsala med egna företaget Leather&Light.

Läderlindad lyx

Fredrik arbetar själv med ett flertal olika läderprodukter, inte minst handsydda väskor av högsta kvalitet, men vill här särskilt tipsa Villanytts läsare om en inredningsdetalj som många kanske inte tänker på: ledstången till trappan. I många hem ”är den liksom bara där”, men det finns ett sätt att ge den ett lyft och en lyxig känsla: linda den i läder.

– Idag är det vanligt med relativt ljus inredning, i vita, gråa eller beige toner. Då kan en lindad ledstång i läder både bryta av och bidra med värme. Tänk konjaksbrunt eller jordfärger, eller så fortsätter du på den lite stramare linjen och väljer klassiskt svart – men det finns även många andra färger att välja bland.

Ett riktigt hantverk

Att få en ledstång lindad är att få ett hantverksarbete av högsta kvalitet utfört därhemma. Samtidigt är det ett jobb som är lätt för dig som villaägare att beställa och som inte tar alltför lång tid att utföra.

– Det enda du behöver göra är att mäta din ledstång, längd och diameter, ta ett par bilder på den i sin miljö och skicka till den sadelmakare du vill anlita. Du får en offert och en provkarta på färger och sedan kommer sadelmakaren hem till dig och gör lindningen. Lädret lindas, fästs med vattenbaserat lim och håller sedan i 20-30 år.

Själv arbetar Fredrik Wåhlin arbetar bara med vegetabiliskt garvat läder och det är hans rekommendation att du väljer det framför kromgarvat läder.

– 90 procent av alla lädervaror görs av kromgarvat läder idag, men det finns två goda skäl att välja vegetabiliskt garvat: hållbarhet och kvalitet. Krom är en metall och en ändlig resurs medan vegetabilisk garvning görs med träråvara, som helst ska vara ekologiskt certifierad. Vegetabiliskt garvat läder får en helt annan patina och blir bara vackrare med åren.

Ett snyggt sätt att komplettera en läderlindad ledstång är att linda även dörrhandtagen i anslutande rum.

Text: Tobias Christoffersson

Annons