Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 8 dec 2023

Lyft husets karaktär med handgjorda fönster

Bor du i ett hus med gammal stil? Ska du byta fönster och vill behålla husets karaktär? Satsa på handsnickrade fönster som bygger på traditionellt hantverkskunnande. Det tipset får vi från fönstersnickaren Ingemar Larsson på Lundhaga snickeri.

Fyrkantiga, välvda, trekantiga eller runda? Form och design på specialtillverkade fönster är oändligt. Men designen är inte det enda skälet att välja handsnickrade fönster. Känslan av handstrukna fönsterramar, spröjs och hantverk sätter en särskild prägel på ett hus.

Tänk efter ett par gånger, innan du sätter in fabrikstillverkade fönster i ett gammalt hus. Det passar inte in helt enkelt och minskar värdet på huset, menar Ingemar Larsson.

Handgjorda fönster för bättre kvalitet

Ja, skillnaden är stor på handgjorda fönster jämfört med fabrikstillverkade. Och det handlar inte bara om möjligheten till specialstorlekar eller egen design. Vid sidan om designen är materialet, färgtyp och passform andra viktiga faktorer.

– Vi väljer ut vårt virke och använder bara oljebaserade färger i valfria kulörer. Men grönt, grått och vitt går mycket nu. Fabrikerna hinner inte studera virket, utan det matas in automatiskt. Allt dåligt döljer sig under färgen. Men snickerier sorterar på ett annat sätt och handtillverkade fönster har därför oftast förstklassigt kärnvirke.

Nya fönster passar inte äldre hus

De som söker efter handgjorda fönster gillar den gamla stilen, berättar Ingemar. Till exempel fönster med kittat glas, dubbelkopplade eller ett fönster från 40-talet. Man kanske har en gammal artonhundratalsvilla och vill fullfölja husets karaktär.

– Men det finns också ett helt annat användningsområde som är populärt idag. Kittade, gammaldags fönster trendar och används gärna till uterum, vindskydd eller en punschveranda. Det är också stor efterfrågan och svårt att få tag på smårutiga fönster. För sådana ändamål passar det inte med fabrikstillverkade. Aluminiumfönster och isolerglas blir för stelt. Med enkelglas behöver du inte öppna fönstret för att lyssna på fågelsången, menar Ingemar.

Finns det några arkitektoniska stilar eller hus som handgjorda fönster passar bättre för?

– Jag menar att handsnickrade fönster passar hus från stenåldern fram till 50-talet. Husen byggda efter det lämpar sig kanske bättre för fabrikstillverkade fönster med isolerglas.

Handgjorda fönster för nyproduktion

Men även villaägare till nyproducerade och moderna hus hittar till Lundhaga snickeri och väljer handgjorda fönster framför fabrikstillverkade, berättar Ingemar.

– De som vill ha en speciell stil, stora panoramafönster eller har ett hus med särskild taklutning har svårt att hitta fönster ute i bygghandeln. Eller helt enkelt de som behöver fönster med specialmått. Men hos snickeriet kan kunden själv bestämma storlek eller få en egen design, även fönster med isolerglas, avslutar Ingemar Larsson.

Text: Eva Rydinger

Annons