Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Lyckad homestyling leder till högre bud

De allra flesta som ska sälja sin bostad stylar den i någon grad inför fotografering och visning. De flesta nöjer sig med att själv plocka bort vissa föremål, framhäva andra och kanske fixa uppenbara skönhetsfläckar i bostaden. Men det har också blivit allt vanligare att anlita en professionell hemstylist, i synnerhet när större värden står på spel. I samarbete med stylisten Tina Kasmo på Koncepthem, i Göteborg, bjuder Villanytt här på mer kunskap om homestyling.

En fråga som många ställer sig är ”räcker det med homestyling eller lönar det sig att investera i en renovering?”. Tina Kasmo framhåller att om köket och badrummet är omodernt så kan en renovering vara motiverad.

–Ja, just de två rummen kan ofta sänka, eller höja, värdet på bostaden. De flesta spekulanter är beredda att betala för funktionella, moderna och lättrengjorda kök och badrum.

En god idé är att diskutera den eventuella investeringen med mäklaren, eftersom hen vet vad målgruppen värdesätter. Generellt så motiveras en renovering av att ytskikt, funktioner och fasta delar av lägenheten eller villan är dåligt skick. Homestyling motiveras oftare av att säljarens bohag och disposition av ytorna inte framhåller objektets fulla potential.

Vad kan man själv göra?

Många vill utföra sin homestyling själva, men då bör man ha sinne för stil och framförallt veta vilken upplevelse man ska eftersträva. Målet är inte enbart att skapa ett snyggt hem, utan att presentera möjligheter som särskilt passar målgruppen.

–Färg och form är viktigt för upplevelsen, säger Tina Kasmo. Du kan ersätta ditt gamla möblemang med ett annat, som du hyr från en stylingfirma. Eller så kan du använda det du redan har och uppdatera det. Exempelvis genom att byta köksluckor, kranar, handtag och andra detaljer som gör att köket genast kan se supermodernt ut.

Om du själv har tydliga idéer, vet var de nya produkterna och materialen finns, men inte det tekniska kunnandet så kan en hantverkare förverkliga visionen ganska enkelt. Men, om skåp och stommar är äldre än från åttiotalet kan det försvåras av utgångna mått och standarder, som kräver mer att ”förvandla”. Kanske finns inte ersättningsluckor längre att få tag på? Kanske har det gamla köket låga arbetshöjder och grunda tallriksskåp?

–Ja, badrummet kan också vara svårt att uppdatera med enkla medel, om tvättstället, toalettstolen och badkaret är gammalt.

Påverka upplevelsen av bostaden

Målet med stylingen är att påverka spekulanternas inställning till bostaden, genom att förbättra atmosfären och känslan. Detaljer kan skapa en stor förändring, men det gäller att välja rätt:

–En stort lyft kan man få med de rätta plädarna, kuddarna, gardinerna och sofföverdragen i rustika tyger. Kanske även addera ett glasbord med stenskulpturer eller naturmaterial på. Det beror lite på vilken stil lägenheten ska ha, och det ska anpassas efter den kundtyp som försäljningen riktar sig till. Och det vet oftast mäklaren.

Undvik att ha starka färger på stora ytor och fast inredning, inför visningen. Med ljusa och neutrala kulörer blir det lättare för spekulanter att föreställa sig hur deras egna prylar kan passa in. Risken för färg- och stilkonflikt minskar, och öppnar i stället möjligheter.

Kostnader och lönsamhet med homestyling

Det främsta skälet till att anlita en hemstylist är att få mer pengar för sin villa eller bostadsrätt. Och mäklarstatistiken pekar tydligt på att det lönar sig, i de allra flesta fall. Framför allt i bostäder som normalt bör ha ett högt marknadsvärde, men dras ner av försämrade intryck. Alla spekulanter kan inte se potentialen bortom slitage och risigt möblemang, och det kan kosta säljaren mycket att inte utföra förbättringar. Vad stylingen kostar påverkas av faktorer som objektets storlek och hur stor förvandling det kräver. Tina Kasmo på Koncepthem ger följande råd:

–Anlita en stylist för någon timmes konsultation i hemmet. Stylisten kan då ge råd för vad som bör förändras för att höja upplevelsen. Vi utför många sådana besök med rådgivning, och ofta kostar det inte mer än en tusenlapp, vilket många bostadsägare verkligen uppskattar. Som säljare kan man då själv avgöra om man vill gå vidare och få en hel stylingplan offererad och utförd. Eftersom vi även har byggtjänsterna, så kan man även få önskade renoveringar utförda, utan att behöva blanda in fler parter och entreprenörer.

Tom Swales, redaktionen, Villanytt.

Bild: Koncepthem

Annons