Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 16 sep 2019

Lugnet kommer, tankarna släpper och konstnärssjälen får ro

Array

För konstnärinnan och formgivaren Marie Åkerlund är det i målandet hon finner sitt innersta lugn. När hon målar mår hon bra och kan agera ut på ett sätt, som ger henne frid och mening i tillvaron.

Hon blandar sitt skapande av konst, med fotorealistiska målningar till mystiska och trolska trädgårdar med rosa körsbärsträd eller vackra kvinnor med fåglar i klarröda klänningar. Och konsten exploderar av känslor och hon vill att betraktaren skall känna igen sig, och förnimma livet, precis som det är, med sina upp- och nedgångar. Marie började att måla redan som 14 åring, där hon lärde sig att teckna hos en konstnär men är sedan helt självlärd.

Målandet tog riktig fart 2011, när hon lade ut en bild på Facebook som sedan ledde till ett fotojobb på bandet Takida, som hon målade av och ställde ut tillsammans med, i orten Ånge. När hon målar så använder hon sig av en bred repertoar av tekniker.

– Just nu varvar jag väldigt mycket olja och akryl men skapar även i akvarell, grafit och färgpennor för att få fram det resultat jag vill ha. Det passar min personlighet att få vara självständig och att få göra det som jag känner för. Vill jag skapa en naturmålning så gör jag det eller om det blir ett porträtt, jag är inte fast i en genre, berättar Marie.

I sommar har hon varit aktuell med en utställning i Frankrike, S.Prid´art Mouans-Sartoux och nyligen avslutat en sommarutställning på Reijmyre Glasbruk där hon formgivit en kollektion vaser i Jugendstil.

Hon slutade sitt arbete som massör 2013 och nu har konsten tagit över fullständigt, där hon redan hunnit att ställa ut sin konst i Nio länder. Till hösten väntar bland annat en Separatutställning, på Galleri Småland Alvesta, från 21/9 till och med 13/10 2019.

-Just det här med att skapa, det får mig att må bra och jag är en känslig person, lite rastlös och orolig, som en konstnärssjäl. Att måla gör att jag får lugn, tankar släpper och när jag mår bra av att skapa, då gör jag det från morgon till kväll, avslutar Marie.

Text: Linda Johansson

Annons