Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 25 jan 2022

Lugnare innemiljö med akustikpaneler

Allt fler ägare av moderna villor väljer att klä innerväggar eller innertak med akustikpaneler. Populära inredningsmaterial som sten, klinker, glas och betong ger visserligen elegans, men även en obehagligt hård akustik. Kristina Uddenäs, på Iwould, förklarar hur panelerna ger en mer behaglig ljudmiljö med bibehållen stil.

En dämpad akustik har större betydelse för hemtrivseln än många anar. Traditionellt sett så har reflekterande ljud bromsats av textilier som gardiner, mattor och kuddar samt en större mängd inredningsföremål och lägre takhöjder. Men nutidens mer återhållsamma inredningsstil med stora öppna ytor och hårda material som glas och sten, fortplantar lätt buller och oljud. Kristina förklarar lösningen:

– Våra paneler bryter och absorberar ljudvågor samtidigt som de rena linjerna talar för sig själv och möjliggör en fortsatt stram inredningsstil. Vi brukar kalla det ombonad minimalism och bidrar till en lugn och naturlig känsla.

Diskreta skarvar

Villanytt noterar att panelerna från Iwould har flera särskiljande fördelar. Precisionen i de kilformade fingerskarvarna gör att man kan montera längder med näst intill osynliga skarvar. Något som är särskilt uppskattat vid klädsel av tak, eller höga väggar.

-De 30 cm breda panelerna består av solid MDF och erbjuder kanske branschens smidigaste montering. Det var ett av målen när de utvecklades av två danska snickare, säger Kristina.

Akustikpaneler är en mångfasetterad produkt som inte bara handlar om ljudabsorption och design utan även brandsäkerhet och hållbarhet.

-Ja, det är en helhet som vi ständigt utvecklar.

Det naturliga lugnet

Trä har alltid varit en del av den nordiska livsstilen. Med akustikpaneler i trä bjuds det naturliga lugnet in som en del av inredningen och ger en genuin känsla.

-Många upplever ett trivsamt lugn, vilket är målet för både mig och kollegan Mija Kinning, tidigare programledare för TV-programmen Bygglov och Roomservice.

Som inredningsintresserad villaägare hittar man säkerligen sin favorit i det breda utbudet av nyanser, mått och tillval för ett personligt uttryck.

Text: Tom Swales

Annons