Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 5 mar 2024

Lönsamt fixa taket och panelerna samtidig

Om man kalkylerar att en solcellsanläggning på taket ska hålla i 25 år, så bör man självklart säkerställa att taket håller lika länge. Men få solcellsmontörer är takexperter, och många anläggningar kommer att behövas plockas ner i förtid när taket kräver renovering. Christian Hammerö på Takmetoder förklarar värdet av att få takets livslängd tryggad i samband med att panelerna ska monteras.

Att först anlita ett företag för att fixa taket och sedan ett annat företag för att installera solcellsanläggningen är inte en prisvärd lösning. Det berättar Christian Hammerö:

-Nej. Om man i stället anlitar ett företag som både är proffs på takarbeten och solceller, så blir det kostnadseffektivare. Man kan jobba mer rationellt och man behöver till exempel bara sätta upp byggnadsställningen en enda gång. Dessutom, om någon skada på taket upptäcks senare, så kan inte två olika företag som arbetat på taket skylla skadan på varandra. Tyvärr ser jag att många villaägare har fått sina paneler monterade på tak med brister.

Anledningen kan vara att installatörerna inte haft takkunskaper, eftersom de ofta kommer från el- eller VVS-branschen. Det kan också bero på att de inte ser takets skick som deras ansvar, eller att husägaren själv bedömt att taket inte behöver säkerställas.

-Men flera anläggningar kommer att behöva nedmonteras tidigare, för att taket snart måste fixas. Så ska det ju inte vara. När vi på Takmetoder ska installera solcellsanläggningar så kontrollerar vi alltid taksponten inifrån vinden, om möjligheten finns. Utifrån granskar vi läktar, takpapp, takpannor och plåt. Det är inte alltid som något behöver åtgärdas, men då har husägaren i alla fall fått det kontrollerat av oss som har lång erfarenhet av tak. Vi vet ju var bristerna kan dölja sig.

Klokt att passa på

Många husägare vill få taket uppfräschat inför solcellsinstallationen, när de ändå har taktekniker hemma.

-Visst, instämmer Christian på Takmetoder. Solceller är ju en stor investering och då är det ju skönt om hela takets skick matchar den nya anläggningen. Så en del ber oss byta hela taket, eller bara de trasiga pannorna. Andra ber oss tvätta det befintliga taket och skyddsbehandla det, för att förhindra påväxt. Om man väljer att måla taket så blir det ju som nytt, och pannorna får ett nytt tätt skikt. Är taket i bra skick och ytterst lite påväxt så brukar vi ofta ändå spruta på växtförebyggande medel, utan kostnad, innan vi monterar dit panelerna. Det är ju ingen man kan förvänta sig av ett företag som endast arbetar med solceller.

Faror med bristande material

Farorna med att inte få taket framtidssäkrat innan panelerna monteras är flera:

-Om bärande taksponten är rötskadade så kan de ge vika för takpannorna, eller för den som kliver på taket. Har man en rötskada så finns det säkerligen en läcka i takpappen, som bör fixas. Sprickor i takpannor ger fäste för lav, och riskerar även fuktinträngningar som spräcker pannorna i minusgrader. Att få det lagat av samma team går snabbare och blir billigare, avslutar Christian.

Text: Tom Swales

Annons