Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil | Mat & Dryck 17 jul 2024

Lokala råvaror möblerar om på grillen

Varför välja lokala matråvaror och vad lägger vi på grillen i sommar? Vi bad grundarna Anna Viklund och Johan Viklund bakom Bondens Skafferi Väst att berätta och att tipsa om nya smaker.

Tack vare Bondens Skafferi och butiken i Alingsås ser Anna och Johan dagligen hur intresset och viljan växer att välja råvaror direkt från bonden. Man anpassar matlagningen till vad säsongen och de lokala gårdarna kan erbjuda på daglig basis.

– Jag menar att det inte bara är en trend med lokala råvaror, utan medvetenheten är här för att stanna. Den unga generationen har ett annat miljöengagemang, säger Anna.

– Sedan den dag då vi kunde transportera livsmedel över hela världen, har våra mormödrars kunskap fallit i glömska och vi har kunnat äta jordgubbar på nyårsafton. Nu tror vi att trenden är bruten, säger Johan.

Ovanliga produkter på grillen

Anna berättar att många blir förvånade över att det faktiskt finns ett så stort utbud av lokala råvaror som det gör och hon menar att det kommer nya grejer varje vecka. Nu på sommaren är det fina buntade grönsaker, hängmörad entrecote och karré från utegrisar i Gråbo. Och så korvar så klart!

– Tack vare att vi hämtar våra råvaror direkt hos våra gårdsproducenter, får vi ibland tag på speciella produkter när vi ändå hämtar, till exempel roliga styckdetaljer som kan passa väl på grillen, säger Johan.

– Men du måste inte lägga kött på grillen, prova med gurka och sallad, dela grönsakerna på mitten, de blir krispiga och goda, tipsar Anna.

Tänk säsong, tänk annorlunda

Lokala matråvarubutiker aldrig kommer att kunna erbjuda allt, menar Anna, och det är inte meningen heller. Man får helt enkelt tänka om och jobba med naturen och säsongen, använda det som finns.

– Du klarar dig långt på att handla det mesta lokalt. Anpassa dig hellre än att gå till storköpet och komplettera. Det är inte meningen att vi ska äta jordgubbar på nyårsafton.

Mogna grönsaker har bättre smak

Johan berättar att hållbara grönsaker inte bara handlar om hållbarhet utan att de korta transporterna mellan gård och butik inverkar på smaken. Ju mindre råvarorna har rest, desto bättre smakar det. Oftast har de hämtat de nyskördade grönsakerna på morgonen, så transporten blir extremt kort.

– Vi hämtar grönsakerna mogna i stället för att de ska mogna under transport och på lager. Detta gör definitivt något med smaken. Grönsakerna är så fräscha att du kan äta den krispiga blasten på rödbetorna. Det gör sommarens middagar ännu godare, avslutar Johan.

Text: Eva Rydinger

Annons