Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Möbler 16 okt 2023

Ljusfest för retrolampans återkomst

Nu tar gamla lampikoner plats i hemmen. Intresset för att reparera gammal armatur har också ökat. Villanytt riktar ljuset mot Mässing Mäster på Götgatan i Stockholm. En butik som lockar alla de som vill hitta sin unika retrolampa samt få liv i gamla kristallkronor och oljelampor.

Retrolampan står i fokus. Det menar Agnieszka Markefelt på lampbutiken Mässing Mäster, som har märkt av ett ökat intresse för gamla lampor och belysning. Populärast just nu är fotogen- och mässingslampor med sitt mjuka ljus, men också kristallkronor och den så kallade Tiffanylampan. Så varför lysa upp hemmet med en lampa från förr?

– De gamla lamporna är inte tillverkade i samma antal som de moderna, att inreda med en unik lampa speglar din personlighet och kreativitet, menar Agnieszka.

Varmt ljus med fotogen- och mässingslampor

Fotogenlampan finns i olika stilar, för bord, golv och tak, och för allas smak. Allt från den klassiska, färgglada stormlyktan, eller den historiska gruvlyktan, till mer moderna – små och stora – fotogenlampor i både glas och mässing.

– Fotogenlampor ger den ultimata mysfaktorn i hemmet med sitt levande ljus. När elpriserna stack iväg upplevde vi också att det var många som hörde sig för om olika fotogenlampor.

Mässingslampan upplever också en renässans och är mycket populär, berättar Agnieszka.

Mässingen med sin varma metall ger den en mer ombonad känsla i hemmet än stål och enkla, vita lampor.

– Det ger också en lite lyxigare känsla i inredningen då mässing och guld lätt kan förväxlas. Mässing kallades därför också för fattigmansguld.

Tiffanylampor med färgglada skärmar
Tiffanylampans skärm består av färgade glasbitar som löds ihop med tennmetall och bildar ett vackert mönster, inspirerat av naturen. Skenet är varmt och behagligt samt skapar en mysig stämning i rummet.

– Tiffanylampor ger mycket färg i den annars så enfärgade lampdjungeln och en glad och härlig känsla med sitt utsmyckade utseende. Företaget som började tillverkningen la ner för ca 60 år sedan. När det väl går en äkta Tiffanylampa på auktion går de för flera hundratusen kronor. Men det finns fina varianter som också är genuina hantverk, berättar Agnieszka.

Kristallkronan kräver sin hand

Många som besöker Mässing Mäster söker också efter en vacker kristallkrona i någon av de många stilarna som barock, empir eller gustavianskt. Kronans glittrande prismor förhöjer hemmet med en lyxigare känsla.

– Prismorna reflekterar ljuset både från glödlamporna och ljuset utifrån på ett fint sätt. Det går inte att undvika en kristallkrona där den hänger! Vi tar också på oss att renovera kristallkronor i vår verkstad och det är inte gjort i en handvändning. Det handlar om att ta ner alla prismor, dra ny el, tvätta och polera efter kundens önskemål. Vi utför även andra lamprenoveringar.

Så vad kan besökarna förvänta sig av ett besök på Mässing Mäster?

– Det är en levande butik och har förmodligen Sveriges största utbud när det gäller reservdelar till fotogenlampor, prismor till kristallkronor och äldre glaskupor. Ja, vi är lite gammaldags och kan inte ändra något i butiken. Då tappar vi kunder och vårt rykte! avslutar Agnieszka Markefelt.

Text: Eva Rydinger

Annons