
Livsstil | Mat & Dryck 15 apr 2025
Oavsett om du älskar att laga mat, eller bara accepterar det som en nödvändighet, så blir arbetet roligare med välslipade knivar. Men framför allt blir köksarbetet säkrare och lättare, och resultatet mycket vackrare. Sliperiproffset, Bengt Andersson på Knivsliperiet i Kungsbacka, berättar mer om fördelarna med bra slipade redskap.
Trodde du att dina billiga köksknivar inte lönar sig att slipa? Eller att dina dyrbara förskärare, brödsågar, trancher- och filéknivar blir mindre om de slipas regelbundet? Bengt på Knivsliperiet börjar med att förklara varför knivarna ska vara riktigt vassa.
-Ju vassare knivarna är, desto lättare kan du föra kniven exakt där du vill, genom råvarorna. Snittytorna på kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker blir slätare och mer aptitliga. Med slöa knivar måste du däremot arbeta med mer tryck så att råvarorna blir mosade eller utdragna. Ju mer kraft du måste använder och ju mindre exakt som snittet blir, desto större risk att du slinter och skär dig. Det här är bara några skäl till att många restauranger och kockar skickar in sina köksknivar hit för slipning, flera gånger om året. Och det gläder mig när allt fler privatpersoner också inser alla fördelarna med att få sina knivar riktigt slipade, eftersom det kostar så lite.
Rätt och fel slipning
När en kniv slipas så försvinner väl en del av bladet? Bengt svarar:
-Några kunder har faktiskt erfarit att andra firmor har slipat ner knivarna alldeles för mycket. Upprepas det så tar ju knivarna snart slut. Men när de i stället sände knivarna hit till Knivsliperiet blev de jättenöjda. För de hade nämligen ritat av knivarnas kontur innan, så de kunde jämföra före och efter. Inget mätbart material hade försvunnit, men skärpan var perfekt, hälsade de. Slipning ska alltid göras med omsorg om knivarna.
Bengt menar att även billiga knivar lönar sig att lämna in för slipning. För en billig kniv blir ju bara billigare i pris, ju längre den kan användas. Och det är dessutom troligt att omslipningen gör kniven vassare än den var som ny.
Fraktas i knivskydd
Villanytt blir nyfiken på varför kockar och privatpersoner ute i landet skickar sina knivar till Knivsliperiet. Vi noterar visserligen att priset är lågt och att man inte behöver abonnemang. Men det handlar även om Bengts fraktsystem, som skyddar både knivarna och de som ska hantera paketen: När man beställer slipning av sina knivar så får man först hem sliperiets speciella emballage, där knivarna läggs i särskilda skydd och fraktas försäkrade.
-Ja, då skaver och slits inte knivarna mot varandra, och emballaget hindrar också knivarna att sticka ut ur paketet och riskera att skada de som hanterar paketen. Och det är fraktföretagen mycket nöjda över.
Men räcker det inte med att dra knivarna i slipredskapet som ligger i mångas kökslåda? Nja, det är bara ett bryne. Det tar inte hänsyn till varje eggs individuella vinkel och kan inte återskapa eggen när den blivit rundad.
Text: Tom Swales