Vill du bara komma bort ett slag? Unna dig något extra och njuta av livets goda i en vacker och mysig miljö? Då kan en helg på en gästgivaregård vara helt perfekt. Mia Spendrup på Grythyttans Gästgivaregård berättar mer om vad du kan se fram emot.
Att bo över på ett gästgiveri är något vi gjort i Sverige i många hundra år. Låt vara att hur vi gör det skiljer sig markant mellan då och nu. Förr: nödvändiga rastställen för resande i vagn eller på hästrygg längs dåliga vägar. Idag: mysiga resmål för en lillsemester med din kära, några goda vänner eller kanske på egen hand – något vi unnar oss om vi kan och behöver ibland.
Historiskt med nutida guldkant
Det finns en hel del gästgiverier med historiska anor runtom i vårt land, väl värda att besöka. En av de äldsta och mest kända och välrenommerade är Grythyttans Gästgivaregård i Västmanland, grundat 1641 på direkt befallning av drottning Kristina.
– På en gästgivaregård ska du kunna känna historiens vingslag och trivas i en varsamt omhändertagen gammaldags miljö. Grythyttans Gästgivaregård består av 21 stycken historiska hus som ligger tätt ihop längs en kullerstensgata. De flesta är mindre med hotellrum, och så har vi det stora huset med restaurang, bar och salonger, berättar Grythyttans vd Mia Spendrup.
På Grythyttans Gästgivaregård tror man emellertid på att göra mer än att förvalta ett värdefullt arv.
– Vi vill ge alla våra gäster livsnjutning med guldkant, och i det ingår lika mycket nutid som historia. Personligt inredda rum – fast utan tv! – och, framför allt, mat och dryck som motsvarar alla förväntningar du som gäst år 2023 kan ha – och gärna även några du inte kunnat föreställa dig!
Hållbar upplevelse av mat och dryck
Att ta in på en gästgivaregård en helg är att lämna alla måsten därhän och bara göra det du känner för.
– Efter att ha anlänt börjar många av våra gäster med att slå sig ner i vår bar eller salong för afternoon tea, en kopp kaffe med hembakat eller kanske ett glas bubbel. Du kan ta en kortare eller längre promenad i byn, till sjön eller längs en av traktens vandringsleder. Sedan kan du välja hur du vill ha kvällen. Restaurangen har olika menyer, några för avsmakning med utvalda drycker, och ibland arrangeras provningar, av till exempel vin eller kött. På sommaren har vi även pub- och grillkvällar, säger Mia Spendrup.
Inte alla värdshus har en vinkällare med 4 000 flaskor som Grythyttan, men allt fler satsar precis som Grythyttan på lokala råvaror och menyer anpassade efter årstiderna.
– Idag är många av våra gäster både miljömedvetna och har stora kunskaper i matlagning. Därför vill vi erbjuda en upplevelse av mat och dryck som både är hållbar och ger nya intryck.
Text: Tobias Christoffersson