De flesta katt- eller hundägare tycker det är självklart att pälsklingen ska ha en egen liggplats. Men många djurbäddar har märkliga utseenden som stör inredningen, och består av tvivelaktiga material. En svenskt designad serie djurkojor som däremot hyllas av både djuren och ägarna kommer från Tail Living. Vi tar en närmare titt på dem.
Den igloo-formade modellen Cassius och den öppna bubbelbädden är båda handgjorda av filtad ull. Och vi hittar flera unika egenskaper ur djurens, ägarens och miljöns perspektiv. Att Charlotte Tholsby, grundare av Tail Living, valt just ull är något som uppskattas av katter och hundar. Att de gärna gosar sig mot plädar, möbler och kläder av ull vet de flesta djurägare. Katter älskar dessutom att kunna gömma sig, ligga och lyssna på familjen och bevaka världen från gömställen – vilket Cassius uppfyller. Villanytt noterar att den finns i två storlekar, där den största rymmer storväxta katter, små- och medelstora hundar eller kattkompisar som gärna sover ihop. De ryms även i modellen, ”Bubbelbädd” som upplevs nästan som en designad skål i hemmet. Elegant på golvet, sidebordet eller uppe på en hylla och i tre neutrala nyanser från vit till taupe (gråbrun). Det märks i designen att man tagit hänsyn till att djurets bädd ska kännas som en del av hela familjens inredning.
Skapas etiskt och rättvist
Det finns även en tydlig tanke på etik, sjysta värderingar och hållbarhet i de här kattbäddarna. Charlotte Tholsby på Tail Living, berättar:
– Ja, våra djurbäddar är etiskt och hållbart tillverkade i en fairtrade-certifierad process. Den rättvisemärkningen innebär att de tillverkas under socialt goda förhållanden. För exempelvis kvinnor och funktionshindrade som får goda villkor och möjligheter. De kunde också uppfylla andra krav som vi ställde. Som exempelvis hållbar energiåtervinning, naturmaterial och giftfria färger.
Praktiskt material
Ull är ett särskilt praktiskt material för husdjurens liggplatser. Inte bara för att doften tycks göra katter och hundar trygga. Ullens naturligt skyddande fett- och vaxämne, lanolin, gör det enklare att rengöra kojan eller bädden. Genom att undvika produkter av syntetmaterial så minskar man dessutom mängden microplaster som riskerar att läcka ut i hav och natur. Det var alltså inte förvånande att Tail Living nominerades till hållbarhetspriset ”Sustainability Award” på design- och produktmässan Formex. Men varför skapas inte fler djurprodukter utifrån det här konceptet, för både djuren, hemmets design och miljön? Charlotte har svar:
– Det är på gång. Vi jobbar just nu på att utveckla ett klös- och klätterträd som ska passa bättre i hemmets inredning. Katterna har ju ett naturligt klösbehov, men få ägare vill ha ett fult föremål som tar uppmärksamhet i hemmet. Det ska vi såklart lösa.
Text: Tom Swales