Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 21 dec 2024

Så klarar du julbordet utan att må dåligt

Har du mått oförklarligt dåligt i samband med julbord någon gång? Drabbats av magsmärtor, migrän eller yrsel? Det kan bero på att du liksom 100 000 andra svenskar lider av histaminintolerans. Thomas Frid hos RevivaBio berättar mer och tipsar om kosttillskott som kan vara till hjälp.

Histamin är ett ämne som finns naturligt i mycket av vår mat. Det tillhör de så kallade biogena aminerna, kemiska föreningar som bildas när bakterier bryter ner aminosyror, vilka i sin tur är mindre beståndsdelar i proteiner. Histamintolerans är ett tillstånd då kroppen inte kan bryta ner det histamin den tillförs genom många födoämnen.

– Symptomen på en histaminreaktion kan vara såväl ganska olika som mycket kraftiga, de kan komma snabbt och bli akuta: Från mag- och tarmbesvär, buksmärtor, illamående och kräkningar till hjärtklappning, blodtrycksfall och yrsel samt inte minst migrän. De flesta går över på några timmar men kan förstås hinna orsaka åtskillig smärta, lidande, obehag, oro och rädsla, säger Thomas.

Julbord och nubbe ökar risken

Adventstid är julbordstid och på julbordet finns massor av mat som innehåller mycket histamin: Rökt skinka, lagrade köttprodukter, korv, salami, olika sorters ostar och ansjovis till exempel. Utanför det traditionella julbordet kan tilläggas makrill, tonfisk, tomater, surkål, sojasås och rödvin med mera.

– Det finns två faktorer som gör julbordet till en extra vanlig trigger av en histaminreaktion: Att maten ofta står framme vilket innebär fler bakterier och därmed att ännu mer histamin bildas – samt att vi gärna tar en nubbe eller dricker annan alkohol med julmaten. Alkohol stänger nämligen av kroppens egen produktion av enzymet diaminoxidas, eller DAO, som annars bryter ner det histamin vi får i oss i maten.

Kosttillskott som fungerar

Därtill finns en grupp av livsmedel som inte innehåller så mycket histamin i sig, men som triggar kroppens egen produktion av histamin, och därmed även de kan ge den histaminintolerante problem: Mjölk, citrusfrukter, choklad, fisk, fläskkött, jordgubbar, skaldjur, äggvita med mera.

Över 100 000 svenskar uppskattas lida av histaminintolerans, och upp till en av fyra av oss alla tros någon gång ha upplevt besvär relaterade till en histaminreaktion. Dessbättre finns hjälp att få. Du kan själv tillsätta DAO-enzymet genom kosttillskott och ge kroppen hjälp att bryta ner histamin.

– Våra preparat Daosin och DAOfood Plus till exempel kommer som kapslar som du tar cirka 20 minuter innan måltiden och som sedan verkar sedan i cirka fyra timmar.

Text: Tobias Christoffersson

Annons