Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Ska du sälja villan? Funderar du på en dolda fel-försäkring? Det finns saker att tänka på både som säljare och köpare när det kommer försäkringar. Vi vände oss till expertisen hos Familjens Jurist och Fredrik Aldmo som är expert på fastighetsrättsliga tvister.
I takt med att fastighetspriserna har ökat under de senaste åren har också större värden stått på spel. Därför har det blivit allt vanligare att man som bostadssäljare tecknar en dolda fel-försäkring för att inte överraskas när försäljningen är genomförd.
– Det finns två vägar för att minimera risken. Antingen tecknar man en dolda fel-försäkring. Den kan skydda dig mot risken att betala tillbaka delar av köpeskillingen. Eller skriver man in en friskrivningsklausul i kontraktet, vilket kan inverka negativt på priset, berättar Fredrik Aldmo.
Vanlig fallgrop för säljaren
För att kunna teckna en dolda fel-försäkring måste du först ha besiktat huset. Försäkringen är nämligen kopplad till besiktningen. Ett misstag som är lätt att göra är att man som säljare vill förklara och försvara de uppgifter som har kommit fram i besiktningsprotokollet.
– Gör inte det! Försäkringen täcker inte de uppgifter som du har lämnat. Som säljare kan du få ett större ansvar om du lämnar uppgifter rörande exempelvis en gammal fuktskada. Om det framkommit något i besiktningen är det köparen som ska undersöka närmare. Du ska självklart vara ärlig med eventuella brister i fastigheten, men de uppgifterna bör du lämna i den så kallade frågelistan, säger Fredrik Aldmo.
För köparen att vara uppmärksam på
Som köpare ska du noggrant undersöka det som påpekas i besiktningsprotokollet. Ett fel eller en brist som finns med i ett besiktningsprotokoll kan inte bli ett dolt fel. Om du upptäcker något som du anser är ett dolt fel och säljaren har tecknat en dolda fel-försäkring är det viktigt att du tänker på två fronter.
– Jag stöter ibland på köpare som säger att de har anmält dolda fel till försäkringsbolaget men fått besked att felet inte täcks av villkoren i försäkringen. Även om du får nej kan säljaren vara ansvarig ändå. Vänd dig alltid till en jurist om du är osäker på om du kan gå vidare. Och för säkerhets skull, reklamera också alltid skriftligen till säljaren. Tänk på att reklamera inom två månader från det att du upptäckt felet.
Teckna försäkring eller inte?
Fredrik Aldmo tycker att man ska titta över villkoren noggrant i försäkringen och se vad som ingår. Vad är det som täcks? Hur stor är risken att det finns fel i huset? Om huset är nybyggt kan köparen förvänta sig att huset är i bra skick, och då kan det finnas större skäl att fundera på att teckna dolda fel-försäkring.
– Använd sunt förnuft. Dolda fel-försäkringen är bra att ha med sig i bakhuvudet som säljare och är relativt vanligt idag. Inte i alla bostadsaffärer men många har den. Börja att prata med din mäklare! tipsar Fredrik Aldmo.
Text: Eva Rydinger