Livsstil 13 nov 2024
En app med kontroll över alla smarta enheter. Ett nätverk av hög kvalitet som gör det möjligt. Snygga lösningar för ljud- och bildanläggningar. Det är några av de saker som bidrar till smidig styrning av ditt smarta hem. Kristoffer Hellström och Marcus Becker hos Savant Design berättar mer om hur det går till.
För varje dag får vi fler smarta enheter och funktioner i våra hem, var och en av dem med egenskaper och funktioner som ska göra våra liv lättare: Från hemmabioanläggningen och belysningen till kylskåpet till gardinerna till dörrlåset till… och så vidare. Alla med trådlös styrning i en app direkt i mobilen. Efter hand blir det rätt många appar, och rätt många enheter som trängs tillsammans i ett hemmanätverk som kanske inte dimensionerats för det från början. Då kan det istället för smidigt och praktiskt bli rörigt och struligt.
Satsa på styrsystem och nätverk
– Vi har fantastiskt mycket fin hemteknik tillgänglig idag, men det kan också vara svårt för den som inte är så tekniskt insatt att navigera rätt mellan alla möjligheter – och de hinder som kan uppstå på vägen. Min passion är att hjälpa människor få en bättre livsmiljö och en bättre upplevelse av sina hem, berättar Kristoffer.
Han har två grundläggande tips till dig som vill få kontroll över din hemteknik och optimera de smarta enheterna i ditt smarta hem:
– Lägg lite extra krut på ett professionellt styrsystem och på ett trådlöst nätverk av hög kvalitet. Med dem på plats kan alla smarta enheter i det hem komma till sin fulla rätt. Det smarta styrsystemet som vi jobbar med, de amerikanska Savant, till exempel samlar styrningen av alla dina smarta enheter i en och samma app, fortsätter Marcus.
”Scener” för olika tillfällen
Du kan inte bara styra alla dina enheter från samma app; du kan också gruppera dem och göra inställningar för återkommande tillfällen.
– Vi kallar det ”scener”. En scen kan vara ”God morgon”: När du aktiverar den i din app så sätts radion eller morron-tv:n på, gardinerna öppnas och vissa lampor tänds. En annan kan vara ”Soffmys kväll”, då blir belysningen dämpad i vardagsrummet och en viss spellista går igång på ljudanläggningen. Eller ”God natt” så släcks alla lampor utom i sovrummet vid en viss tid och dörren låses automatiskt. Och så vidare. Alla scener skräddarsys efter dina behov och önskemål.
Kristoffer och Marcus på Savant Design hjälper också husägare skapa snygga lösningar för ljud- och bildanläggningar. Hans tips:
– Vid nybygge eller renovering, tänk på att planera för ljud och bild tidigt. Idag kan du bygga in kablar och högtalare så de inte syns eller tar plats, och du kan samla alla ”apparater” i en skrubb eller källare – du styr dem ju ändå från mobilen.
Text: Tobias Christoffersson