Med mer än 40 år i restaurangbranschen och flera kokböcker kände den prisade stjärnkocken att det var dags för att laga italiensk mat med en tvist. Villanytt har talat med krögaren Robert Maglia om det italienska köket 2.0.
Robert Maglia och Ben McMayon på Enoteca Maglia i Göteborg vill erbjuda italiensk mat på ett nytt sätt, genom att ta in ingredienser från andra internationella kök.
– Jag känner mig tillräckligt säker för att prova nya grepp och så drivs jag av nyfikenhet. Alla i vårt kök tycker det här är kul. Många restaurangägare faller nog lätt in i gamla hjulspår och fortsätter med samma koncept. Men att ta fram nya rätter skapar dyamik, säger Robert.
Krispighet och hetta
Robert Maglia är en skolad frankofil men har halkat in i det italienska köket på ett bananskal, enligt honom själv. Pappan är från Italien och det italienska köket har han fått med sig sedan barnsben. Ben McMayon har ett förflutet från flera av Londons toppkrogar.
– Vi vill inte ändra på ett vinnande koncept, men vi vill utveckla det italienska köket och ta det vidare. Därför tänker vi brett och lagar nya oväntade kombinationer, säger Robert.
På menyn finns bland annat vårrulle med burratta och jalapeños.
– Vårrullen ger en krispighet med fin med hetta från chilin.
Stort intresse för nya smaker
De ser att utvecklingen går mot att allt fler träffas ute och äter i stället för att träffas hemma. Han tror att det beror på att vi är inspirerade av hur man gör på kontinenten. Robert Maglia menar att de flesta svenskar är mer beresta idag och har provat en bredare palett av smaker. De vill prova nytt och är mottagliga för nya smaker.
– Hittills har ingen protesterat. Italienska köket har långa traditioner som har stått sig mot trender. Därför är det italienska köket är en bra grund för att göra nya utflykter smakmässigt, säger han.
Han tillägger att menyn kommer att ha italienska klassiker, som exempelvis risotto med pilgrimsmusslor. Även pastarätter som färsk tagliatelle med tryffel, citron, gräslök och parmesan. Restaurangen kommer dessutom ha Dj:s, events, gästkockar, livemusik och vinmiddagar.
– Ja, det ger en extra krydda för gästerna, avslutar Robert.
Text: Karin von Scheele Pettersson/Tom Swales