Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 14 mar 2025

Nordvästra Dalarna: Porten till vildmarken

Nu söker sig turister från Europa till de svenska fjällen, både sommar som vinter. Och inte minst lockar fjällvärlden i norra Dalarna med vandring, fiske och skidåkning. Anders Doverskog på Lövåsgårdens Fjällhotell berättar om orörd vildmark, närmare än vad man kan tro.

All turistutveckling i regionen och nordvästra Dalarna ska vara långsiktig och hållbar. För Lövåsgårdens Hotell i Grövelsjön betyder det att man vill åt en känsla av ”wilderness”. Här uppskattas småskaligheten med mindre enheter, där naturen och lugnet kommer nära dig. Anders Doverskog:

– Det är sig ganska likt här på Lövåsgården och i området är det lite som att tiden står stilla, på något sätt. Som omvärlden ser ut nu så uppskattas detta av många då det känns lite tryggt, och lite av en komma hem-känsla. Absolut så utvecklas området, det byggs nytt, men i ett långsammare tempo. På Lövåsgården bor man med helpension, vandrar, fiskar eller åker skidor och njuter av naturen.

Naturturismen lockar

Lövåsgården samarbetar med andra aktörer i regionen, framför allt med Idre. Därför kan de erbjuda både större skidanläggningar och orörd natur på samma destination. Det tar ca 40 minuter ner till Idre Fjäll, där det erbjuds fina förhållanden för utförsåkning. Och från Idres anläggningar är det många som tar sig de 40 minuterna till Grövelsjöfjällen för att upptäcka vildmarken och vidderna.

– Det händer något när man kommer upp från Idre. Det blir något annat. Från Grövelsjön öppnas porten till drygt 2100 kvadratkilometer vildmark, gränslandet som inkluderar Norge och Härjedalssidan. Det är ett häftigt område. Tillgängligt, men riktig vildmark, berättar Anders.

Skidor, vandring och fiske

Med utsikt över de norska fjällen är Lövåsgården med sina 800 m ö h en av Sveriges högsta belägna hotell och hotellet har den häftiga naturen runt hörnet. Vintern erbjuder längd och turskidåkning, av högsta kvalitet, och sommartid är det vandring och fiske. Vandringslederna är många och inte långt borta ligger norska gränsen med lite högre fjälltoppar.

– I vårt närområde är det mer flackt och högsta toppen ligger på ca 1200 m. Våra gäster, uppskattar att vandra upp på topparna och se horisonten – nästan som känslan när man är på havet. Längdspåren startar 30 meter från hotellentrén och norska gränsen ligger bara 15 minuter bort, där det också erbjuds en fantastisk natur.

Kalla, snösäkra vintrar

Den utländska turistströmningen har tilltaget de senaste åren och fler européer söker sig till den svenska fjällvärlden, berättar Anders. En av anledningarna är säkert klimatet och det faktum att det är snösäkert. Att det hänt något med klimatet kan han se på trädgränsen som har tagit sig längre upp på fjället under de senaste 30–40 åren. Här finns nu en låg vegetation som inte funnits tidigare.

– Många börjar prata om skandinaviska, snösäkra vintrar och snön är en tillgång som kommer att bli än mer betydelsefull. Det finns två sidor av myntet såklart men det är spännande och ger potential för området, även under lågsäsong. När svenskarna tycker det är kallt och mörkt gillar utländska turister att komma hit, avslutar Anders.

Text: Eva Rydinger

Annons