
När tiden inte räcker till är träningen det första som stryks från listan. Emil Ljungvall på Träningspartner menar att hemmaträning därför är en smart väg för att få till det och bjussar på några tips för att komma i gång.
Hemmagymmet har fått stort genomslag för de som inte får ihop vardagspusslet. Maskinerna står och väntar alldeles runt hörnet, vilket är en stor fördel. Emil Ljungvall på Träningspartner:
– Att kunna träna hemma är en lyx som gör det enklare att få in träningen i vardagen. Med dagens moderna utrustning finns det gott om alternativ som erbjuder hög kvalitet, smarta funktioner och en skön träningsupplevelse. Oavsett om du föredrar löpband, motionscykel eller annan träningsutrustning kan du skapa ett hemmagym som passar just dina behov, utan att behöva anpassa dig efter gymmens öppettider eller trängsel.
Fem tips för att komma i gång!
- Välj maskin utifrån ditt mål
Styrka eller flås? Tänk igenom vad du behöver och hitta din ”träningspartner” som passar dig, oavsett vad det är för träning du vill börja med. Träningscykel, roddmaskin eller crosstrainer är en bra start för att träna hela kroppen och för att få i gång konditionen. För att träna styrka är ett multigym en bra lösning. Ett multigym täcker upp till 40-50 övningar och är optimalt för hemmaträning. Börja någonstans och bygg ut efterhand när behovet växer.
- Sätt tydliga mål
Ha ett mål med din träning och låt målen hellre handla om att uppnå delmål än att träna x antal tillfällen i veckan. Se maskinen som din träningspartner som gör träningen rolig, det gör att du inte ställer in det.
- Skapa en motiverande och säker miljö
Går det att lyfta miljön? Musik och tv-skärmar kan höja motivationen och kan få dig att orka mer. Tänk på belysningen och skaffa en skyddsmatta för skydda golvet. Säkerhet är a och o.
- Maximera lokalutrymmet
Bygg upp ditt gym i ett enskilt rum om möjligt. Kanske har barnen flyttat ut eller har du ett rum över, ett garage eller annan yta som kan passa för ett gym. Leta efter hopfällbara maskiner som kan spara på utrymmet.
- Gör din research
Tänk efter vad du gillar att göra och läs på om hur andra resonerar. Kolla in recensioner och vilka maskiner som har fått goda omdömen.
Text: Eva Rydinger