Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 7 nov 2024

Vidga din vinvärld

Väljer du alltid samma vin till maten när du går på restaurang? Och stannar du alltid till vid samma hylla på Systembolaget men är nyfiken på att lära dig mer? Då kanske du skulle vilja gå en vinkurs? Villa Nytt har bett Marika Waern, vd på The Wine Hub ge råd om hur vinintresserade kan vidga sin vinvärld.

Mängden av seriöst vinintresserade personer i Sverige har ökat de senaste åren.  Därför startad Marika Wærn och hennes kompanjoner för tre år sedan The Wine Hub, ett företag som erbjuder kurser för alla som vill bredda sina kunskaper om vin, alltifrån branschfolk till vinintresserade privatpersoner. Till sommelierutbildningen söker sig främst personer som arbetar inom restaurang, vinimport och systembolag. Men också en del mycket vinintresserade privatpersoner. Gemensam nämnare mellan branschfolk och privatpersoner är att studenterna är väldigt nöjda.

Vinet påverkar maten

För privata vinfantaster finns annars en helt egen kurs – Vin 1 – som sträcker sig över sex utbildningstillfällen.  Där lärs grunderna i vin ut, alltifrån vilka de vanligaste druvorna är och hur olika viner tillverkas till varför vinet smakar som det gör och hur man kombinerar mat och vin på bästa sätt.

– Mat och dryck hör ihop. Det är många som är intresserade både av att laga mat och dricka något gott. När polletten trillar ner om att vinet påverkar hur maten smakar är det allt fler som vill gå våra kurser, säger Marika Wærn och berättar att de erbjuder olika typer av utbildningar på inte minde än fem olika platser i Sverige – Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Visby.

Under de sex kurskvällarna hinner deltagarna sammanlagt att prova på 36 olika viner. De får lära sig världens viktigaste vinländer, regioner och stilar och lyssna till proffsiga föreläsare med internationell erfarenhet som alla är experter på sina ämnen och alltid är uppdaterade med den senaste kunskapen om vinets värld.

Alkoholfria alternativ

Vin och dess produktion kommer från en ständigt föränderlig och levande källa så man kan inte dra på kunskap som är över 15 år gammal då vinvärlden har förändrats så pass mycket.

– I dag är till exempel Sverige som vinland helt självklart. Så var det inte för fem år sedan. Likaså har de östeuropeiska länderna lyft sin kvalitet enormt de senaste åren när det gäller vinproduktion, säger Marika Waern.

– Vi slår även ett slag för de olika alkoholfria alternativen som blir flera hela tiden. Det alkoholfria har en viktig plats på det moderna matbordet. Roligt är även att det kommer fler och fler småskaliga producenter som producerar alkoholfria drycker från runt om i Sverige baserat på allt från äpple, blåbär till alger.

Text: Carolina Carpvik

Annons