För att skapa en helt cirkulär stekpanna krävs mer än återvunna material. Den bör kunna renoveras, vara skapad för långsiktig användning och ha optimala förutsättningar för att kunna återvinnas. Men, produkten måste också vara så användarvänlig att folk VILL fortsätta använda den, år efter år. Vi ber kocken Tareq Taylor berätta hur hans stekpanna, Onepan, lyckas leva upp till målen.
När Tareq Taylor och Mikael Wallborg började utvecklingen av stekpannan Onepan så gick de igenom alla egenskaper som världens första cirkulära stekpanna måste ha.
– En cirkulär stekpanna gör ingen nytta om den inte också har bra kvalitet och är mycket användarvänlig. Så det har varit ett stort fokus. Vi bestämde också att vår panna skulle bestå av hundra procent återvunnen och återvinningsbar aluminium. Den skulle inte förorsaka någon mer riskabel brytning eller produktion av jungfruliga metaller. Att många andra stekpannor hade en nonstick-beläggning med giftiga PFAS-ämnen var också ett hälso- och miljöproblem som vår panna skulle vara fri från, säger Tareq.
Lösningen blev en effektiv släpp-yta som är baserad på kisel. Därmed kunde testföretaget Rise, efter analyser, intyga att pannan inte har några tillsatta PFAS-ämnen. PFAS är en hel grupp av tusentals riskabla ämnen. Så man ska inte låta sig luras av stekpannor som säger sig vara fria från endast ett av dessa ämnen, som exempelvis PFOA. Tjugotvå företag har nyss anmälts till Konsumentombudsmannen för att de säljer sina stekpannor med löften om att vara fria från PFOA. Det ger tyvärr ett felaktigt intryck av att de tillverkats utan några PFAS-ämnen, vilket är osant enligt anmälan.
System för renovering
För att ytterligare minska miljöpåverkan så ville Tareq och Mikael få både konsumenter och proffskockar att använda en stekpanna under längre tid. De insåg det orimliga i att behöva kassera en stekpanna bara för att nonstick-ytan slitits ut.
-Ja. Så man kan man beställa re-coating för sin älskade Onepan om ytan slutligen börjar ge med sig. För att du inte ska vara utan stekpanna får du då en restaurerad, i nyskick hemskickad. I dess kartong skickar du in din slitna panna till oss. Då får den en re-coating och dessutom kontrolleras botten så att den är i perfekt skick för nästa beställare. Användarna har då alltid en panna med nyfräsch finish, balans och funktion. Tanken är att man aldrig ska behöva kassera den och köpa en ny, förklarar Tareq.
Idag skickar folk inte bara in sina stekpannor för re-coating, utan även ugnsformar och stekplåtar i samma köksserie, så det finns en tydlig vilja att använda redskapen långsiktigt.
Uppskattad i köket
Oavsett hur giftfri, miljöanpassad eller framtidsvänlig en stekpanna är så kommer ingen behålla den, om det inte är ett riktigt bra köksredskap. Men eftersom den utvecklats av två kockar var funktionen alltid prioriterad.
-Numera är Onepan en favorit för många yrkeskockar, och i privatkök. Många uppskattar dess jämna värme som kommer av att dess botten har mycket massa. Men eftersom aluminium är lätt, så är den ändå smidig att hantera, avslutar Tareq Taylor.
Text: Tom Swales