I Europa finns en del små, anonyma och nästan hemliga vinregioner som producerar egna vintyper, med unika metoder och av sällsynta druvsorter. Men hur hittar man dessa? Svar: I Kristianstad, hos Bara Vin & Bistro, där vi ber sommeliererna Cecilia och Pär Köhler presentera några udda franska vinregioner.
Paret Köhler, som driver Bara Vin & Bistro, har ett intresse för att lyfta fram ovanliga viner, bortom de självklara och förväntade. Ett exempel är området Jura i Frankrike:
– Där finns en begränsad produktion med egna stilar, på regionala druvor. Exempelvis vinstilen ”vin jaune”, som bara görs där. Den här typen tappas alltid på flaskor av det udda formatet 62,5 cl. Smaken kan upplevas som en torr sherry och de uppskattas mycket av våra gäster. Vintypen uppstår när vinet utvecklas under ett jästtäcke, som bildas spontant i ekfatet. Men även starkvinstypen Macvin är framträdande i Jura, berättar Cecilia.
Ett annat område, som få svenskar känner som en intressant vinregion, är Savoie i de franska alperna. Där hittar man viner som nästan bara avnjuts lokalt, och som ytterst få utanför området har upptäckt:
– En av Savoies typiska druvor är Altesse. Men även Roussette som är en grön druva i exempelvis det fruktiga och vita vinet cuvée Heritage, med frisk syrlighet. Karaktäristiskt för Savoie är även druvan Mondeuse, som kan ge röda viner med kraftiga och stalliga toner och smaker av mörka bär.
Malbec från Cahors
På menyn hos Bara Vin & Bistro i Kristianstad föreslås alltid de mest passande vinerna till rätterna. Ofta viner av typ, stil och ursprung som få gäster upplevt tidigare. Exempelvis regionen Cahors, berättar Cecilia.
-Där är vinmakarna helt inriktade på druvan Malbec, som många andra förknippar med Argentina men den har sitt ursprung i Cahors. Området var en beryktad vinproducent för hundratals år sedan, innan de drabbades av vinlus och en katastrofal köldknäpp. Numera är produktionen liten, men de håller hårt i sin typiska vintradition. Vinerna som vi serverar från Cahors är verkligen ovanliga, och underbara.
Inte bara bistro
Namnet ”Bara vin & bistro” är ganska vilseledande. Sommeliererna Pär och Cecilia Köhler tänkte ursprungligen ha en enklare bistromeny, och fokusera på spännande viner. Men när de fick in två skickliga kockar i teamet, så växte menyn med vällagade rätter som nu matchar de unika vinerna. Villanytt noterar att vinprovningskvällarna alltid är fullsatta.
– Ja, instämmer Cecilia. Många har en nyfikenhet, vill lära sig mer, uppleva nya vinstilar, höra om obekanta vinregioner och ibland även träffa vinmakare som vi bjuder in. Därför har många gäster blivit medlemmar i Bacchusklubben som vi grundade.
Text: Tom Swales