Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 26 jan 2022

Kolgrillens fördelar jämfört med gasgrill

Kolgrillens fördelar jämfört med gasgrill

Om du står i valet mellan att köpa en gasgrill eller en kolgrill, så finns det betydande skillnader som kan spela avgörande roll för dig. Kolgrillning anses av många vara det mest genuina och omges av ett mer romantiskt skimmer när doften sprider sig i trädgården. Gasgrillar och kolgrillar har lika många, men helt olika fördelar, så låt de faktiska skillnaderna och dina personliga värderingar avgöra ditt val. Då är det mer troligt att du väljer en grill som du använder ofta och är nöjd med under längre tid. Här tittar vi på kolgrillarnas fördelar.

Hållbarhet talar för kolgrill

En kolgrill har färre delar och känsliga reglage än en gasgrill. Därför kan de flesta kolgrillar fungera utmärkt i många fler år. Gasgrillar av normalklass tenderar tyvärr att i högre grad drabbas av glappande fästanordningar, vred som fastnar, sönderbrända munstycken, slitna funktionsgängor och rostiga anslutningar. Inte för att kvaliteten nödvändigtvis är sämre än i kolgrillar, utan just för att gasgrillar har fler komponenter. Hållbarheten är inte bara en ekonomisk aspekt, utan lika mycket en fråga om trivsel vid användandet, komfort och i högsta grad miljö och resursförbrukning. Oavsett vilken typ av grill man väljer så finns det starka skäl till att betala lite extra för en produkt med lång garanti. Alla grillar omfattas av de svenska konsumentlagarnas regler för reklamationsrätt inom ett år, eller upp till tre år för vissa varor med särskilt uppenbara fabrikationsfel. Men, utan produktens särskilda garanti kan du sällan räkna med att butiken tar tillbaka grillen efter ett år, trots att delar har gått sönder under normalt användande. Om du däremot väljer exempelvis en Weber kolgrill eller gasgrill av samma fabrikat, så får du tio års garanti på flera delar och funktioner.

Plus för kolgrillarnas priser

Som konsument och användare kan priset vara avgörande, och det talar för kolgrillar som kostar mindre. Även om priset på en exklusiv kolgrill kan vara detsamma som en enklare gasgrill, så är det lätt att bli lurad av prislappen. Gasflaskan är nämligen sällan inräknad i prislappen för gasgrillen. Det är alltså som att läsa priset på en ny bil, men sen få veta att bensintanken kostar extra. En tom gasflaska kostar mellan 800 och 1100 kronor, beroende på storlekar som rymmer från fem till elva kilo gas. Så det är ingen tvekan om att kolgrillar generellt ligger betydligt lägre i pris.

Format stor fördel för kolgrillar

Att kolgrillen tar mindre plats än gasgrillen är en sanning med viss modifikation. Egentligen så finns båda grilltyperna i ganska lika format, men desto fler gasgrillar är integrerade i större och hjulförsedda stativ, med arbets- och avställningsytor. Därför betraktas gasgrillar ofta som större, men sanningen är att det även finns stora kolgrillar med utbyggda stativ och rejäla ytor. Men gasgrillarnas gasflaska och kopplingar gör att de blir svårare och tyngre att stuva undan, jämfört med en kolgrill. Dessutom så kan kolgrillar oftast stuvas mer platseffektivt, eftersom dess grillyta eller grillhus vanligen bara är ett tomt hölje. Däri kan man ofta gömma påsen med grillkol och flaskan med tändvätska, om sådan används. Att slippa den tunga gasflaskan öppnar även större möjligheter för att ta med grillen på utflykter.

Skillnader i användning

Kolgrillning ger en rökigare smak, som många sätter riktigt stort värde på. Dessutom kan man få en mer direkt och högre hetta, som ger maten knaprigare stekytor. Kolgrillning på ett galler ger också de snygga ränderna, som är en viktig del i idealbilden av grillad mat. Både briketter och vanligt grillkol fungerar utmärkt, men det råder många åsikter om vilken metod som är den bästa för att antända. Tändvätska är enkelt och det går snabbt, men påstås av somliga ge en kemisk bismak och vara ett sämre miljöval. Elektriskt tändjärn är ett alternativ, men Villanytt framhåller gärna hur effektivt det är med en manuell grilltändare. Det vill säga en handhållen ”bägartyp” eller ”skorstenständare”.

Det blir oftast lite smutsigare att hantera kol och aska för kolgrillning, jämfört med gasgrillning, men att rengöra gasgrillens munstycken, spridningsplåtar, galler och grillområde är inte enklare. Kolgrillning kräver lite mer bevakning och aktiv medverkan, medan gasgrillen är enklare att ställa önskad värme på. Men det faktum att man kan köpa grillkol på alla butiker, medan gaspåfyllning och flaskbyte är ett krångligare förfarande, gör att kolgrillen får ses som det enklaste alternativet.

Text: Redaktionen, Villanytt

Bild: Weber

Annons