
Inredning | Livsstil 15 mar 2025
Läs mer https://harrel.se
En flaska rom behöver inte ha rullat från Karibien för att få en fin och rund arom. Det familjeägda destilleriet Harrel har bevisat motsatsen med sin svenska, ekfatslagrade rom. I år plockar de första fatägarna hem sina fat efter tre års lagring.
De allra första romälskarna har hämtat ut sin egen rom efter tre års fatlagring hos det familjeägda destilleriet Harrel.
– De är jättenöjda och kanske lite förvånade över hur snabbt utvecklingen av rommen har gått, säger Andreas Pihl, som driver destilleriet tillsammans med sin fru Heidi Johansson.
Först i Sverige på rom
Företaget var först i Sverige med att destillera rom och lägga på svenska ekfat. Andreas berättar att produktion av ny rom sker löpande. För att tillverka romen använder de melass, en restprodukt från sockertillverkningen, som kommer Paraguay och Kuba.
– Jag vill påstå att vi destillerar lika bra som i Karibien, även om lagringen inte sker under samma klimatförhållanden, där det är varmare och fuktigare än i Sverige. Själva rommen är lika bra och vi försöker vara innovativa när vi tar fram våra romdrycker.
Bli fatägare och påverka smaken
Hos Harrel är det många som har valt att utveckla och lagra sitt eget fat med rom. Dessa fatägare får möjlighet att prova destillatet från början och följa sin dryck under lagringen. En gång om året har man fatägarträffar för att smaka av hur rommen har utvecklats. Smak och karaktär skiljer sig oftast åt beroende på vilken typ av fat man har valt och hur länge rommen har lagrats.
– Beroende på sin egen smakprofil kan man också justera smaken under resans gång för önskad sötma och promille. Vi provar även andra romdrycker, äter lite och umgås, och så kan man prova varandras olika romtyper.
Påverka smak och karaktär
Beroende på vilket fat som används för lagringen kan man påverka karaktären och smaken på slutprodukten. Hos Harrel jobbar man med fyra olika fattyper: svenskt ekfat som ger en ekig och örtig smak, amerikanskt ekfat som ger lite smöriga toner, Bourbon som ger en bourbonton och slutligen ett cherryfat som ger lite fruktigare smak av mandel och röda bär. Andreas favorit är den svenska eken.
– Rådestillatet kan vara lite bitigt. Men under tre år lugnar den ner sig, spriten rundar av sig och rommen får sin fina fatkaraktär. Fatet ligger hos oss i tre år och efter detta har man möjlighet att välja om man vill fortsätta lagringen eller buteljera. När det är dags för buteljering kan man bestämma sockerhalten med allt från 0 till 20 gram/liter inverterat socker. Helt enligt lagstadgade regler för romdrycker, där alkoholhalten måste ligga över 37,5 volymprocent, avslutar Andreas.
Text: Eva Rydinger