Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 18 jan 2024

Låt konsten krydda hemmet med japandi

Ett utmärkt sätt att skänka hemmet en rogivande elegans är att, även i valet av tavlor, tänka ”japandi”: Japansk grace med skandinavisk frihet från överdekoration. Det ger rummen en fridfull luftighet och ett idealiskt exempel på stilen är konstnären Johanna Elbes målningar.

Vi möter Johanna Elbes målningar efter att de nyligen ställts ut på Carrousel du Louvre, i Paris. Det som karaktäriserar hennes abstrakta bilder är toningarna, mönstren och skiftningarna inom ett fåtal kulörer. På avstånd kan en tavla uppfattas som enbart kaffebrun, eller lavgrön. Men när man kliver närmare så upptäcks samspelande schatteringar, och svagt skönjbara detaljer, som tillför en lugn rörelse. Det lugnet sätter prägel på rummet, samtidigt som det finns något lyxigt i att det sparsmakade får ta plats.

-Många köpare, inredare och betraktare gillar att tavlorna fungerar i så vitt skilda miljöer och inredningsstilar. Nordiska hem innehåller ofta vissa inslag av naturmaterial som exempelvis trä, sten, och linne, och kopplingen till naturen finns även i mina motiv. En del betraktare ser referenser till John Bauers palett, berättar Johanna.

Inte låst till färgval

När man smaksätter hemmet med japandi-kryddning via konst så är man inte låst till särskilda färger. Känslan sitter mer i målningens uttryck, än i den kulör som dominerar målningen eller inredningen.

-Ja, instämmer Johanna Elbe. Om man hänger upp en tavla vars färg avviker från inredningen så uppstår spännande dynamik och energi. Väljer man i stället färger som förekommer i både tavlan och interiören, så får man en mjukare och försiktigare stämning. Båda vägar leder ändå till en sublim harmoni, eftersom det utstrålas från målningen.

Att det stämmer kan Villanytt intyga när Johanna visar oss bilder av samma tavla i helt olika miljöer. Vi kan också uppfatta referenser till naturen trots att varken landskap, växter eller djur syns. Det är snarare känslan av att betrakta något organiskt eller mineraliskt i mikroskopisk närhet. Eller som att kisa med ögonen inför ytor, strukturer, vätskor och växtligheter ute i skogen.

-Jag vill förmedla känslan och essensen, inte det fysiska eller visuella föremålet.

Går helt på känsla

I ateljén, i Växjö, målar Johanna sakta upp bilderna med många tunna lager av akryl, tusch och vatten på de italienska dukarna. Eftersom bilderna inte är figurativa, så finns det ingen självklar målpunkt där en målning är färdig.

– Efter en lång tids intuitivt arbete så ser jag plötsligt att bilden äntligen representerar känslan.

Processen, nya bilders tillkomst, inspirationsbilder och utställningar följs med intresse av många på Johannas instagramkonto, ”af_elbe”, där hon har en dialog med betraktarna.

Intresset för japandi, mixen av japanska och skandinaviska principer inom konst och design, är stort även utomlands. Det har Johanna märkt när hon ställt ut i Monaco, Milano, Madrid, Paris, Fuerteventura och Rom.

Text: Tom Swales

Annons