
Inredning | Livsstil 15 mar 2025
Om det oväntade händer, hur väl förberedd är du? Ett längre strömavbrott, ingen tillgång till vatten eller en annan allvarlig händelse som hindrar vitala samhällsfunktioner? Nina Wallin hos Svenska Lottakåren ger viktiga råd för hur du höjer din hemberedskap - och var du kan lära dig mer.
Med hemberedskap menas din, din familjs och ditt hushålls förmåga att klara er om en allvarlig händelse inträffar som hindrar viktiga samhällsfunktioner. Ett längre strömavbrott, inget vatten i kranen, ingen mat i affärerna eller att du är insnöad.
– Tänk att du ska klara dig själv och de dina i en vecka utan hjälp från samhället. Ha mat och vatten så det räcker, möjlighet att värma er samt inte minst veta vad och hur du ska göra för att klara det, säger Nina Wallin hos Svenska Lottakåren, som har i uppdrag från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att informera om hemberedskap.
Prata ihop dig med grannarna
Krislådan har du säkert hört talas om, och vikten av att ha en sådan. Den är ett av tre tips som Lottakåren ger för god hemberedskap, och vi återkommer till den, men först de andra två: 1) Prata med dina grannar och 2) Var mentalt förberedd.
– Prata med dina grannar och bekanta om hur ni tillsammans kan förbereda er för och hjälpas åt i ett krisläge. Är ni flera som samarbetar om er krisberedskap behöver kanske inte alla ha allting hemma.
Att vara mentalt förberedd på en kris kan vara minst lika viktigt som att vara förberedd rent praktiskt.
– Fundera över vad som skulle kunna hända och hur din familj kan klara er så bra som möjligt under en kris. Har ni en alternativ värmekälla? Kan ni kommunicera om elen går? Har ni de viktiga sakerna – förutom förnödenheter exempelvis en pärm med försäkringspapper och liknande – samlade på ett ställe som är lätt att komma åt? Öva på att leva i kris en dag, se till att ni kan laga mat på ett campingkök till exempel – varför inte som en spännande aktivitet hela familjen?
Bygg krislådan bit för bit
Så till krislådan. Innehållet i den ska säkerställa att du kan tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme för dig och din familj – och tänk även på husdjuren.
– Krislåda är egentligen mer ett begrepp, för du lär inte få plats med allt du behöver i en enda låda. Ett tips är att bygga upp krislådan bit för bit: Köp en grej i månaden när du storhandlar. Från konserver till tändare, vevradio med mera. Lagra mat som klarar sig i rumstemperatur en längre tid, och välj mat du tycker om!
Svenska Lottakåren ger tre gratis utbildningar om beredskap, både fysiskt och digitalt: ”Sköt dig själv”, ”När det oväntade händer”, ”Fakta och sanning i en demokrati”.
Text: Tobias Christoffersson
Foto: Andreas Dybeck