Under bokmässan i Göteborg (28 sep–1 okt) kan besökarna uppleva delar av den världsturnerade kinesiska konstutställningen ”The Art of Zhen Shan Ren”. Verken skildrar Kinas brutala förtryck av de som utövar Falun Gong, vilket också har tvingat dessa konstnärer att fly sitt land. Utställningens 7 angelägna teman uttrycks med ett mästerligt måleri.
Det är Föreningen Konst & Kultur i Göteborg som arrangerar och visar delar av den stora utställningen. ”The Art of Zhen Shan Ren” i utställningens titel kan översättas med Sanning Godhet Tålamod. Orden kan dels ses som ledord i filosofin bakom Falun Gong, med element av qigong, meditation och andlighet. Men orden kan även kopplas direkt till konstnärernas arbete för att medvetandegöra världen om hur tortyr, fängslanden och förföljelse drabbat dem själva och andra utövare. Ann Carlsson Korneev, i Föreningen Konst & Kultur, berättar mer:
-Många utställningsbesökare fascineras av verkens konstnärliga kvalité och spännande motiv, men vi upplever samtidigt att budskapet går fram till publiken. Och vi som finns på plats berättar gärna mer om konstnärerna, bilderna och den allvarliga situationen bakom utställningen.
Har berört besökare världen över
Den totala samlingen ”The Art of Zhen Shan Ren” innehåller betydligt fler verk, varav delar har visats på fler än femtio länder, världen över.
-Ja, och under de senaste bokmässorna har vi visat ett årligt urval av verken. Årets utvalda verk har alltså aldrig tidigare visats på de tidigare bokmässorna, tillägger Ann.
Villanytt noterar att alla konstverk är målningar, förutom en skulptur som på bokmässan visas på fotografi. Målningarna visar en förbluffande teknisk skicklighet, och många av konstnärerna jobbar med ett klassiskt uttryck och föreställande scener. Däremot skiljer sig motiven åt, där vissa har en drömsk eller sagoliknande aura, medan andra bilder är nästan fotorealistiska målningar.
Pågående förtryck
Varför den kinesiska staten betraktar Falun Gong som samhällsfarligt, är obegripligt för den övriga världen som starkt fördömer förtrycket. Många frågar sig varför pacifism, hälsa och inre frid – vilka är viktiga beståndsdelar och mål med aktiviteterna och filosofin – ses som ett hot. Att rörelsen har en samlande potens, egna ideal och inte är statskontrollerad är tillräckligt för att utgöra en risk för myndigheterna. Och resultatet blev att Falun Gong totalförbjöds i Kina 1999. Ett stort antal utövare sitter ännu i fängelser och arbetsläger, och andra utsätts fortfarande för brutala mänsklighetsbrott ute i samhället. Att detta uttrycks med verkens stora skönhet ger utställningen en gripande dimension.
Text: Tom Swales