Funderar du på vilken laddbox du ska välja till din elbil, eller elhybrid? Valet av hemmaladdare handlar delvis om kapaciteten i husets elsystem, och hur ”smart” laddaren är. Inköpspriset är också en faktor, men faktum är att den biligaste kan medföra en dyrare installationskostnad. Villanytt tar hjälp av proffset Daniel Jankovski, på Safecharger, för att sammanställa de viktigaste tipsen inför valet av laddstation för elbil.
- Välj lastbalansering till laddboxen.
Lastbalanserare är en enhet som gör att laddboxen känner av husets övriga strömförbrukning, och anpassar effekten som går till billaddaren. Daniel förtydligar:
–Om många hushållsmaskiner är i gång samtidigt så belastas fastighetens elsystem till max. Risken är då stor för att proppen går när du drar igång bilens laddstation, ovanpå all övrig elförbrukning. I synnerhet gäller detta om husets elsystem bara är säkrat upp till sexton ampere. Men, med lastbalansering så tar laddboxen endast ut så mycket el som husets elsystem tål, och hushållets övriga utrustning prioriteras. Det är något som våra kunder verkligen upplever en trygghet med.
Lastbalanseringen sker helt automatiskt, och gör dessutom att du slipper bygga ut fastighetens elkapacitet. Att uppgradera från sexton till tjugo ampere kostar nämligen en hel del installationsarbete, samt en högre kostnad på det framtida nätabonnemanget.
–Ja, och om en laddare erbjuds vid bilköpet, så kan man inte utgå från att bilsäljaren har de nödvändiga kunskaperna för att välja en laddare som passar din fastighet.
- Prioritera hemmaladdare med långsiktiga förutsättningar.
En laddstation, till elbil eller elhybrid, är en investering i fastigheten. Så, välj en laddare som kan användas länge, för både kommande bilar och husägare. Då är det inte lönt att beställa någon billig laddbox från en utländsk webbshop, som du kanske inte har support från om något år. Nyttjar du dessutom det ekonomiska stödet för ”Grön teknik”, så bör du kunna kosta på dig en hemmaladdare med långsiktiga förutsättningar. Daniel håller med:
–En framtida service och teknisk support betyder jättemycket. För både nuvarande husägare, framtida husköpare och lokala elektriker. Kanske vill man någon gång bygga om garaget eller carporten, och då flytta laddaren? Kanske byter man bil och vill försäkra sig om att laddaren passar? Kanske vill man bara ha hjälp att hitta en funktion i menyn? Att då bara kunna slå numret till leverantören, och få svar direkt, är nåt som våra kunder verkligen gillar.
En annan långsiktig faktor att beakta, är hur väl laddboxen till elbilen är redo för solceller.
–Det är uppenbart att många villahushåll kommer att investera i solceller. Därför är våra laddstationer förberedda för att dra nytta av den egna elproduktionen, så att de kan känna av när tillgången är stor, och då tillåta att billaddaren får optimal effekt.
- Laddstationen ska vara lättanvänd för alla.
Man kan självklart välja billadddarens standardinställningar, men Daniel visar att det finns en mängd intressanta funktioner som är möjliga att välja. Även om man själv inte ser behovet av val och inställningar i menyerna, just när man ska välja laddbox, så kanske önskan om att vilja optimera laddningen uppstår senare.
–Ja, kanske när man byter bil, eller skaffar en till? Eller när arbetstid och fritid omdisponeras, så att andra laddrutiner önskas. Bra funktioner gör sällan användandet mer komplicerat, utan snarare enklare, tillägger Daniel.
Han understryker att laddaren inte bara ska vara enkel att kontrollera och styra vid själva enheten, utan även från mobil-appen och via inloggning på en dator. Intuitiva funktioner, menyer och lättbegripligt gränssnitt underlättar för alla i familjen.
–Visst, då kan man exempelvis skapa enkla förutsättningar för att läsa av laddningsvanorna för olika familjemedlemmar. Och, om olika bilägare ska betala för sin elförbrukning på en gemensam laddstation, så kan användarna ha olika konton, och få sin del specificerat från elleverantören.
- Kolla förutsättningarna för installationen av laddboxen.
Daniel och medarbetarna har tät kontakt med deras samarbetande installatörer över hela landet. De kan vittna om hur olika laddstationer kräver olika installationstid, och därmed kostnader, för villaägaren.
–Visst. Ett fabrikat som inte har ett upparbetat nätverk av elektriker, som är vana vid laddboxen eller lastbalanseraren, tar ofta längre tid att installera. Elektrikerna kan då behöva kontrollera och inhämta kunskap i manualer eller ringa märkets support, för att säkerställa att allt blir korrekt. Och, om leverantören av just din hemmaladdare inte har ett fungerande avtal med några installatörer, så kan det även uppstå tvister om vem som bär ansvaret när något felar. Därför tar vi på Safecharger helhetsansvaret för både installationen och laddstationen. Installatörerna jobbar på vårt uppdrag, och vi är med villaägaren under hela förloppet. Och, vi ger gärna tips om passande laddstation redan vid starten.
Att elektrikerna ofta installerar just deras hemmaladdare för elbilar och elhybrider, gör inte bara att jobbet går snabbare.
–Gemensamt har vi även satt som regel att alltid installera laddstationen inom två veckor från beställningen. Och det har betytt mycket för villaägare som behövt sin hemmaladdare snabbt.
- Laddboxens design
Hemmaladdare för elbilar och elhybrider installeras ofta synligt, på garaget, husfasaden eller en stolpe på uppfarten. Det är såklart praktiskt, men det kan också finnas ett värde i att visa upp sitt fossilfria och moderna val. Oavsett, så vill ingen att laddstationen ska dra ner husets utseende, som ett stort gammalt proppskåp.
–Nej, och vår uppfattning om en viss design förändras dessutom med tiden. Därför har vi satsat mycket på vår stilrena och eleganta formgivning, som passar snyggt till många husstilar, i många år.
Safecharger länkas till denna sida:
https://safecharger.se/laddboxar/
På Elsäkerhetsverkets sida för laddstationer kan du få fler tips:
https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elprodukter/produkter/laddstationer/
På Skatteverkets sida för hushållsnära investering i Grön Teknik, så kan du läsa mer om skattereduktion för laddare till elbilar:
https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik.4.676f4884175c97df4192860.html