Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 3 mar 2023

Förstärkt brandskydd kan göra stor skillnad

Har du bästa brandskyddet för dig och dina behov? Britt-Marie Andersson på Räddningstjänsten Syd berättar om smarta lösningar som kan öka tryggheten – samt hur förstärkt brandskydd kan hjälpa dig som har svårare att upptäcka en brand eller utrymma på egen hand.

Självklart har du brandvarnare hemma, eller hur? Brandvarnare är helt enkelt det enskilt bästa skyddet du kan ha för att tidigt upptäcka en bostadsbrand. Men har du rätt antal brandvarnare och på rätt ställen? Och vet du om de fungerar?

Seriekopplade brandvarnare köper tid

– Vi rekommenderar minst en brandvarnare per våningsplan samt en brandvarnare i varje rum där någon sover. Källaren, om du har en, är lätt att glömma bort: Ha en brandvarnare även där, säger Britt-Marie Andersson på Räddningstjänsten Syd.

Och du: Glöm inte att då och då testa på knappen att de fungerar, och byt batteri vid behov. Ta hjälp av någon om det är svårt att göra det själv.

Britt-Marie tipsar om en smart lösning som blir allt vanligare: seriekopplade brandvarnare.

– Med seriekopplade brandvarnare börjar alla brandvarnare i huset tjuta när en av dem upptäcker brandfara. Det kan köpa dig värdefull tid i ett utsatt läge. De finns i två- eller trepack i butiker och är lätta att ställa in själv.

Näst efter brandvarnare är pulversläckare och brandfilt det viktigaste brandskyddet.

– Ha gärna pulversläckare på ett par ställen i hemmet. Ett tips är att ha en vid sängen, så att du kan ta dig ut om det händer något när du sover. Upptäcker du en mindre brand tidigt, till exempel brand i kläder, möbler eller en omkullvält ljusstake, är bästa sättet att släcka den med hjälp av en brandfilt. Lägg filten bestämt över branden och tryck till med händerna ovanför filten för att kväva elden.

Trygghetslarm med brandvarnare räddar liv

För dig som är äldre, eller har någon funktionsvariation som till exempel nedsatt syn, hörsel eller rörlighet, kan det vara svårare såväl att upptäcka en brand som att agera eller ta dig ut om det börjar brinna. Faktum är att ungefär hälften av de som omkommer i bostadsbränder är 65 år eller äldre. Allt efter dina behov finns olika former av förstärkt brandskydd som kan göra ditt hem tryggare och säkrare.

– En spisvakt eller timer som gör att spisen stängs av efter en viss tid minskar risken för den som börjar få svårt med minnet, de finns även med värme- och rörelsesensorer. Tänk också på att se över din elektronik och byta gamla sladdar och liknande, säger Britt-Marie Andersson.

För dig med nedsatt hörsel finns möjligheten att koppla brandvarnaren till ett blinkande ljus och även till en vibrator vid kudden i sängen.

– Allt fler kommuner erbjuder också möjligheten att ansöka om att få brandvarnaren kopplad till trygghetslarmet, det är en jättebra åtgärd som vi har sett rädda flera liv. Då kan både räddningstjänst och hemtjänst vara på plats snabbt när det händer något. Förstärkt brandskydd kan göra stor skillnad.

Läs gärna mer om förstärkt brandskydd på www.rsyd.se/senior

Text: Tobias Christoffersson

Annons