Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 13 apr 2024

Fördelarna med en bra varmkompost

Är du intresserad av odling och mån om att leva hållbart? Ta steget till nästa nivå med en varmkompost som förvandlar ditt matavfall till supernäringsrik kompostjord på sex veckor. Magnus Wesslén på Joraform berättar om hur det går till.

Först: Vad är skillnaden mellan varmkompost och kallkompost? Har du trädgård är chansen stor att du också har en kompost för ditt trädgårdsavfall, i princip en hög, omgiven av ett plastskydd eller kanske några trä- eller metallribbor. Det är en kallkompost, där avfallet multnar långsamt. Det kan ta ett år ungefär, eller mer, för avfallet att förvandlas till jord.

Kompost på ben smidigare

– Varmkomposten däremot är ett tillslutet och isolerat kärl, gjort för att skapa optimala förutsättningar för mikroorganismerna att snabbt bryta ner all sorts organiskt avfall, det vill säga även, ja kanske framför allt matavfall. Den är byggd för att hålla en jämn temperatur, 50-65 grader är bäst, och fuktighet. Med våra modeller får du supernäringsrik kompostjord av ditt matavfall på cirka sex veckor, berättar Magnus Wesslén på Joraform, tillverkare av varmkomposter för hushåll, flerfamiljsfastigheter och verksamheter av olika slag.

Varmkomposter finns i ett flertal olika modeller. Magnus tipsar om ett par egenskaper som är bra att hålla utkik efter när du väljer.

– En bra varmkompost ska vara väl isolerad och hundra procent tät. Våra komposter är gjorda i metall med isolering av polyetenskum och monterade på ben en bit upp från marken. Det innebär att råttor och möss aldrig kan ta sig in, men också att komposten blir mycket lättare att sköta.

30 liter jord i veckan

Hur då?

–  Kompostmaterialet behöver röras runt och luckras regelbundet, och med vår modell kan du bara snurra lätt på kärlet då och då. Du lägger i avfall i luckan upptill, men när det är dags att tömma vrider du kärlet så att luckan kommer neråt och tömmer enkelt ut jorden i en skottkärra. Våra komposter är också indelade i två fack, så att du kan ha två processer igång parallellt, berättar Magnus.

Du kan kompostera allt matavfall (och trädgårdsavfall) förutom ben, citrusfrukter och äggskal. För att uppnå rätt fuktbalans kan du behöva lägga i lite träpellets, sågspån, flis eller liknande ibland. Beroende på vilken storlek på kompost du väljer kan du för hushållsbruk få mellan 12 och 20 liter prima kompostjord i veckan.

–  Kompostjorden är så näringsrik att du behöver spä ut den med lite vanlig matjord, perfekt jordförbättring i både odling och trädgård. Så: slut på att släpa hem säckar med planteringsjord, istället tar du stora steg mot ditt eget kretslopp.

Text: Tobias Christoffersson

Annons