
Gårdsförsäljning föreslås träda i kraft den 1 juni 2025 och regeringens förslag välkomnas av landets destillerier, vingårdar och ölbryggerier. Villanytt fick kontakt med Anna Wikner, som tillsammans med maken Calle driver Stockholms Bränneri, som i år firar tio år. Här berättar hon om vad gårdsförsäljningen betyder för branschen i helhet.
När gårdsförsäljningen införs – mest troligt – den 1 juni står landets småskaliga producenter redo för att sälja hantverksmässigt producerade drycker till sina besökare.
– Hela branschen får uppmärksamhet när det blir förändringar, det är positivt. Att kunna sälja på plats är a och o för att säkra överlevnad och utveckling för flera av landets små aktörer, menar Anna Wikner.
Betydelsefullt för branschen
Ett av argumenten som höjts och som drivit på att gårdsförsäljning nu tillåts är att fler ska våga satsa på sina företag som i sin tur ska lyfta besöksnäringen och göra landsbygden mer levande.
– Vi lockar många utländska turister till Sverige med vår mat och våra stjärnkrogar. När dessa gourmander dessutom besöker destillerier, bryggerier och vingårdar och får med sig en flaska hem kommer dryckeslandet Sverige att lyftas med.
Hur kommer ni att möta upp mot förändringarna med gårdsförsäljning?
– Vi ligger centralt i Stockholm och har haft besökare från dag 1. Vi har fyra har provningar i veckan och behöver egentligen inte förändra så mycket. Men vi har tänkt att ha öppet mer spontant under veckodagarna i sommar för att fira att gårdsförsäljningen träder i kraft. Fler kommer kunna besöka produktionen och prova sig runt och sedan ha möjlighet att köpa med sig favoritprodukter hem.
Maxgränser för årlig produktion
Men gårdsförsäljning kommer också med begränsningar. Som konsument får du max köpa 0,7 liter spritdryck och försäljning måste ske på plats kl 10–20 i samband med att besökarna betalar en skälig peng för en kunskapshöjande aktivitet som till exempel en guidad tur, föreläsning eller provsmakning.
– Dessutom är maxgränserna för vad som får produceras årligen låga, så Stockholms Bränneri kommer troligen inte att kunna sälja gin på plats inom ett par år. Men det är jättefint att vi kan sprida kunskap om det vi gör.
”Ingen säger vad vi ska göra”
När Anna och Calle bodde i Kanada 2013–2015 tog trenden fart att umgås på småskaliga ölbryggerier, vilket peppade dem och öppnade upp ögonen för branschen. De ville vara först att kunna erbjuda samma sak i Stockholm och bestämde sig för att sätta strukturen för Stockholms Bränneri, så att saker var i rullning när de flyttade hem.
– En av våra styrkor är att vi utgår från oss själva. Vi har utgått från våra egna smaker och upplevelser från events och mötesplatser. Vi älskade gin och ville skapa en mötesplats som i Canada. Nu är vi där fullt ut och har visat vägen. Cirkeln är sluten i och med gårdsförsäljningen, men den får gärna gå ett varv till, skrattar Anna.
Hon avslutar:
– Vårt framgångsrecept är att vi har varit nyskapande och att vi har fortsatt varit nyfikna och föränderliga. Utbudet är breddat sedan starten men Dry Gin är vårt hjärta och det vi vill bli ihågkomna för. Över lag produceras det bra grejer i Sverige. I Sverige är vi kreativa och inspirerade av Nordens skafferi!
Text: Eva Rydinger